Filmtipset

Berörande film om föräldraskap och förlåtelse

Nittonåriga Isabell har en sårig relation till sin ensamstående mamma. Hon känner sig ödslig och ensam inombords, eftersom hon under hela sitt unga liv har varit utelämnad till sig själv. Mamman har brustit i sitt föräldraskap, även om hon - som hon i filmen säger - har gjort så gott hon kunnat.

När Isabell var tolv år träffade mamman en ny man och hoppet väcktes om en bättre tillvaro i gemenskap och kärlek. Men mannen visade sig vara våldsam. Mitt i detta fick Isabell leva. Ständigt skräckslagen att något skulle hända den enda förälder hon har, den enda människa hon står nära. De försöker nu närma sig varandra, försonas, förstå och förlåta. Men det är svårt. Isabells sorg över en förlorad barndom är hjärtskärande. Hon vill helst av allt vara ett litet barn igen. Att vara nitton år och snart vuxen är en för henne övermäktig uppgift. Say something från produktionsbolaget Film and Tell är en starkt berörande dokumentär om utsatthet och ensamhet som regissören Åsa Ekman har skapat.

Say Something är systerfilmen till My life my lesson  (Guldbaggenominerad 2016, Bästa nordiska långfilmsdokumentär Nordic Docs 2015) och utgör andra delen i Ekmans dokumentära diptyk om barn som växer upp med våld i nära relationer.

Filmen fick sin internationella premiär på världens största dokumentärfilmfestival (IDFA, Amsterdam) i november 2015 och hade svensk premiär i våras. Den lämpar sig väl som diskussionsunderlag kring våld i nära relationer på exempelvis en studiecirkel eller efter visning.

Mer från Accent