Teater

Anhörigsverige på scenen: angeläget möte som berör

I lördags hade dramatiseringen av Susanna Alakoskis bok April i anhörigsverige urpremiär på Stockholms stadsteater. Accents läsare erbjuds att se den kritikerrosade föreställningen till rabatterat pris.

Susanna Alakoskis bok April i anhörigsverige handlar om dem som drabbas av andras missbruk, och som ofta glöms bort – de anhöriga. På Stadsteaterns scen i Stockholm är det de anhöriga som står mitt i rampljuset.

I Monica Wilderoths dramatisering och regi är det framförallt barnen som hörs och syns. De vuxna finns där också, men det är barnens berättelser som är utgångspunkten.

Foto från föreställningen April i anhörigsverige.
Kalle Westerdahl och Annika Hallin i April i anhörigsverige. Foto: Petra Hellberg

Bokens texter har fått levande röster och kroppar, som kryper, hukar, tystnar, gråter, skriker, skrattar, leker och dansar fram över scenen. Det är barnens ögon, barnens sorg, längtan, glädje, rädsla och villkorslösa kärlek, som vi i publiken får möta. Det är ett möte som berör. Det märks tydligt på publikens reaktioner, inte minst på de stående ovationerna som möter de fem skådespelarna vid föreställningens slut.

Genom hela föreställningen återkommer frågan ”Vad gjorde att du klarade dig?” En del av svaret anas i mötena mellan de olika rollkaraktärerna, och i mötet med publiken: att lyfta på skamtäcket, att tillsammans med andra formulera livet som det är och var, är ett sätt att överleva. Att veta att det finns andra som ser, vet och bryr sig, att det är många som är anhöriga och som delar erfarenheten. I anslutning till några av föreställningarna bjuds publiken därför in till samtal med speciellt inbjudna gäster, en möjlighet att ventilera tankar och känslor som väckts.

När Accent intervjuade Monica Wilderoth inför premiären sa hon att hon vill placera teatern mitt i samhället. Det har hon tillsammans med ensemblen lyckats med. Och ämnet är angeläget. En färsk forskningsrapport från Läkaresällskapet och IOGT-NTO visar att var tredje svensk har någon i sin närhet som dricker för mycket.

Fler recensioner:
”En föreställning som oftare lyfter upp än ner”, skriver Svenska Dagbladet.

”Säkert fångade åtbörder och små koreografier”, skriver Dagens Nyheter.

”Alakoskis bok blir stor teater”, skriver Aftonbladet.

”Samspelt och intensivt.”, skriver Expressen.

”.. rapporten från anhörigland en angelägenhet för oss alla”, Kulturnytt P1.

”En vacker föreställning som känns i kroppen – jag hoppas att den får stor publik”, skriver Arbetet.

Som Accents läsare erbjuds du att se föreställningen till rabatterat pris: 225 kronor (ordinarie pris är 300 kronor).
Så här bokar ni era biljetter:
1. Gå in på www.kulturhusetstadsteatern.se
2. Klicka på BILJETTER och sedan KAMPANJER
3. Skriv in koden STADS och följ instruktionerna.
Obs! Det går endast att boka 9 stycken biljetter åt gången. Om fler än 9 biljetter önskas går det att använda koden flera gånger. Koden är giltig under hela spelperioden.

Mer från Accent