Krönika

Ulrica Ambjörn: Nu vänder det – alkoholnormen vittrar

Är det droppen som urholkar stenen, den lilla tuvan som stjälper ett stort lass, David som vinner kampen mot den resursmässigt överlägsne Goliat, vi ser? Eller är det så att människor helt enkelt börjar se att kejsaren är naken? För på senare tid är det som om fördämningarna brustit, alkoholindustrin och deras högt avlönade lobbyister står plötsligt där med byxorna kring anklarna med sina alltmer genomskinliga, bokstavligen nakna, argument. För forskning och fakta verkar äntligen bryta igenom motståndsvallarna. Det går inte längre att påstå att vare sig tre, två, eller ens ett glas vin om dagen är bra för hälsan. Inte heller att förneka de enorma skador och kostnader som alkoholen orsakar samhället. Eller att förminska den roll alkohol spelar i att göra människors liv, inte minst barns och kvinnors, till ett dagligt helvete.

”Att Timbro arrangerar en ’Glädjedödarboost’ visar både hur desperata och arroganta de är.”

För visst har ni märkt det? Rubrikerna som dyker upp allt oftare i media. Några exempel från senaste veckorna: Alkoholdemens drabbar fler äldre (Aftonbladets löpsedel), Myten om det nyttiga vinet (Sveriges radios program Kropp och själ), Dags att omvärdera vinet på personalfesten (Prevents tidning Arbetsliv). Att tankesmedjan Timbro mobiliserar med att arrangera ”Glädjedödarboost”, en utbildning för att ge argument till de som vill avskaffa Systembolagets alkoholmonopol, visar både hur desperata och hur arroganta de är. Så kallad gårdsförsäljning verkar enligt vissa grupper vara den allra viktigaste politiska frågan i Sverige. Vissas frihet att tjäna stora pengar på att sälja nervgift till folket går för dem före andras frihet att slippa alkoholdöd, alkoholsjukdomar och alkoholvåld.

”Många envisa droppar kan urholka stenen, en oansenlig tuva kan stjälpa ett till synes ostoppbart lass.”

För alla er som kämpat i åratal, många i hela sitt liv, för att nå fram med fakta om hur alkohol påverkar, inte bara individen utan hela samhället, är det en seger. Många envisa droppar små kan urholka stenen, en oansenlig tuva på rätt ställe kan stjälpa ett till synes ostoppbart lass, David och hans själsfränder kan, genom sin skicklighet med slungan, fälla Goliat. Så släpp inte siktet på målet – för faktum är att alkohol faktiskt är ett gift som skadar och dödar, att det inte finns några ”säkra nivåer”, och att det främst är en restriktiv politik (som Systembolagets alkoholmonopol) som har kapacitet att skydda folkhälsan.

Mer från Accent