Krönika

Ulrica Ambjörn: När redaktören själv får önska

Bara en vecka kvar till jul och hög tid att knåpa ihop önskelistan. Så här börjar min:

1. Höj alkoholskatten. Skatt är ett av de effektivaste verktygen för att förebygga alkoholskador. Och med tanke på samhällets svindlande kostnader för de skador; olyckor, sjukdomar och mänskliga tragedier som alkohol orsakar, så borde alkoholskatten höjas rejält – och kommer ändå inte att täcka kostnaden.

2. Begränsa tillgången. Det är nästa effektiva åtgärd. Ta strid för det svenska alkoholmonopolet, håll alkohol borta från simhallar, köpcentrum, och andra mötesplatser som bör vara alkohol­befriade oaser för alla åldrar. I corona­tider är det extra angeläget att begränsa tillgången och därmed alkoholservering också på krogen. Som vi sett är det få som klarar att hålla avstånd när de druckit.

3. Skapa ett nationellt kompetens­centrum för alkohol kopplat till foster­skador. Den livsviktiga frågan om barns hälsa hamnar idag mellan stolarna, ingen myndighet har ett övergripande ansvar. Följ Norges exempel och inrätta ett center med fokus på graviditet och spädbarn.

Eftersom alla goda ting är tre så sätter jag punkt här, även om listan lätt skulle kunna bli väldigt lång (vill också gärna ha med något om att sätta patientsäkerheten före cannabisföretags ekonomiska intressen, med mera). För jag tror mig veta att alla vi som är engagerade i frågor om alkohol- och narkotikapolitik, demokrati och nykterhet, har en hjärtefråga som får oss att brinna lite extra. Så fortsätt gärna att fylla på och mejla din hjärtefråga till accent@iogt.se, så skapar vi en gemensam önskelista.

Och sist men inte minst: En riktigt god och glittrande vit julhelg, och ett gott nytt år – då vi förhoppningsvis kan träffa varandra igen!

Mer från Accent