Ordföranden

Johnny Mostacero: ”Du behöver inte vänta till nästa liv Göran!”

Jag har i tidigare krönikor beskrivit min målsättning om att vi i vårt land ska kunna samtala öppet och ärligt om alkohol utan att någon ska behöva hamna i försvarsställning. Vårt arbete med att utmana alkoholnormen är ett första steg för att öppna upp ett sådant samtal. Därför gläder det mig att ett flertal så kallade kändisar den senaste tiden haft modet att offentligt prata ut om sitt tidigare förhållande till alkohol. Något som det ofta är svårt att prata om både för den som det berör och för de som finns i omgivningen.  Christer Sjögren talade ut i Skavlan, och Tommy Nilsson gjorde det i samband med sin medverkan i Så mycket bättre. Tidigare har My Skarsgård berättat om sitt alkoholmissbruk som tog fart när hon insjuknade i cancer. På ett personligt och naket sätt har de satt ord på hur drickandet påverkat dem negativt, och vilken befrielse de upplevt när de valt att skippa alkoholen till förmån för ett liv i nykterhet. Det är modigt och viktigt. Inte minst för alla de som vill, men ännu inte vågat be om hjälp.

I skrivande stund har jag precis lyssnat på vår tidigare, statsminister Göran Persson som talar ut om alkohol i IQ:s Fyllepodden. Han säger många kloka saker om egna erfarenheter, om sina vänners alkoholbruk, och han är tydlig med att han står bakom vår svenska alkoholpolitik. När han kommer in på de människor i hans omgivning som haft alkoholproblem så säger han: ”Ibland har jag sagt, att om jag fick leva om mitt liv, då skulle jag aktivt avstå alkoholen. Som ren solidaritetsyttring.”

Du behöver inte vänta till nästa liv Göran, du är välkommen att tillsammans med oss utmana alkoholnormen. Varför inte börja med att delta i vår framgångsrika kampanj Vit Jul som vi i år genomför för tionde gången? Att skriva under ställningstagandet att avstå alkohol under julafton, juldagen och annandagen är en bra början. Många av våra medlemmar är engagerade i Vit jul, som förutom ställningstagandet, även erbjuder barn och ungdomar alkoholfria jullovsaktiviteter. Vill du som inte är medlem delta i kampanjen och tillsammans med oss fira en nykter jul kan du gå in på vitjul.se och lämna ditt personliga ställningstagande. Den som vill kan här bidra till IOGT-NTO-rörelsens viktiga arbete genom att ge en gåva.

Jag vill också önska alla medlemmar i rörelsen, samt alla övriga läsare, en God jul och ett riktigt Gott nytt år!

Mer från Accent