Vit jul

”Vi vill skapa magisk Vit jul-känsla”

Idag startar IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj. Junis i Dalarna satsar på att skapa mycket mys och julmagi.

IOGT-NTO-rörelsen laddar för en Vit jul. Kampanjen för att ge barn ett julfirande utan alkohol drar officiellt igång idag, den 16 november, och varje år innebär det ett späckat program med aktiviteter runt om i landet. Men i år är inte som andra år och nu måste arrangörerna erbjuda en fristad, inte bara från alkoholen, utan också från coronaviruset. 

– Det är lite annorlunda i år, och för föreningarna blir det stora utmaningar att få till bra aktiviteter som håller sig inom alla riktlinjer, säger Anna Ceder, insamlingskommunikatör vid IOGT-NTO.  

–”Det är lite annorlunda i år, och för föreningarna blir det stora utmaningar att få till bra aktiviteter som håller sig inom alla riktlinjer.”

Anna Ceder

En stor del av årets arbete går därför ut på att stötta och tipsa föreningar gällande hur de kan hantera situationen. Än så länge är det fortfarande tidigt i planeringen och oklart hur många aktiviteter som kommer ske online till följd av restriktionerna

Ytterligare en begränsning som säkerhetsarbetet kring viruset innebär är att kampanjen i år inte kommer kunna vara ute på stan och samla in de klassiska ställningstagandena om att ha en alkoholfri jul. 

Olika digitala verktyg håller nu på att tas fram för att sprida medvetenhet om kampanjen. Exempelvis digitala pins som kan fästas på profilbilder på sociala medier. 

– Vi har börjat samla in “testimonials” där vanliga människor tar en selfie och berättar varför de väljer att ha en vit jul. Vi kommer dela vittnesmålen i våra kanaler, men det viktigaste är när de delas av personerna själva. Det är då de intressanta samtalen kan bli av – för man lyssnar ju alltid mer på någon man känner, säger Anna Ceder.  

Lovisa Sjöberg. Foto: privat

En av årets Vit jul-arrangörer är Lovisa Sjöberg, Junis Dalarna, som driver en ny Junisförening i Borlänge. Föreningen har aktiviteter varje onsdag och mot slutet av året blir det Vit jul-special.

– Den 21 december kommer det att bli ett glittrande julfirande med “evighetspepparkakshus”, julfika och julgran. Den 23 december blir det julmys där vi dekorerar, gör juliga cupcakes och ser på julfilm. På juldagen ska vi ha julfest. Just den dagen är lite känd för att det dricks mest alkohol då, och då vill vi erbjuda en nykter familjefest, säger Lovisa Sjöberg.

”Vi vill att de som är med ska känna ny energi och att det är ett nytt år.” 

Lovisa Sjöberg

Föreningen arrangerar även ett firande i Falun den 22 december med julpyssel, lekar och överraskningar, och den 30 december blir det nyårsfirande i Borlänge med tacos, lekar och önskningar till stjärnorna.

– Vi vill att de som är med ska känna ny energi och att det är ett nytt år, säger Lovisa Sjöberg. 

Tursamt nog är lokalen som föreningen har tillgång till gjord för uppåt 400 personer, vilket gör att de räknar med att de 50 deltagarna arrangemanget får ha kommer att kunna sprida ut sig väl. 

– Det finns ju utmaningar med allt och det här är bara ännu en utmaning. Matserveringen ska vi också göra på ett annat sätt, men exakt hur är inte klart än. Vi kommer också ha möjligheten att vara utomhus om restriktionerna skulle ändras. 

– Vi vill erbjuda aktiviteter så att barnen kan känna sig trygga. Vi vill skapa en magisk julkänsla, säger Lovisa Sjöberg. 

Mer från Accent