Nya nykterhetsrörelsen

Ungas representation redan en utmaning

I den nya organisationen Nyktra föreslås ungas inflytande garanteras med en princip som kallas "25 under 25". Men inte ens i den första förbundsstyrelsen har ambitionen lyckats.

Det är spännande tider för IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund. Den extra kongress som ska behandla förslaget till ny organisationsform närmar sig. Digitala omröstningar är redan igång på den digitala plattformen Vote-IT och diskussionernas vågor går stundtals höga i Facebook-gruppen IOGT-NTO-diskussion. Ett av förslagen som diskuterats är hur man ska säkra ungas inflytande om man inte längre har särskilda organisationer för barn och unga.

Förslaget, som kongressombuden nu ska ta ställning till, är 25 procent under 25, det vill säga att principen ska vara att 25 procent av ombud/ledamöter ska vara under 25 år i beslutande organ.

Hur har ni kommit fram till att det just ska vara 25 procent, förutom att det låter bra med 25 över 25?

– Det är ungefär den andel medlemmar vi har i rörelsen i åldern 12–25, så det skulle bli en rimlig representation. 25 procent är ett golv så det kan förstås bli en större andel än så, huvudsaken är att det inte blir en lägre andel, säger Anna Frej, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

En koll med förbunden visar att 25 procent faktiskt är något i underkant. Och om även barn under 12 år skulle räknas in skulle andelen vara ungefär 40 procent. I hela rörelsen utgör alltså personer som är 25 år och äldre bara 60 procent.

Tittar man på förslagen till nya styrelser kan man också konstatera att vad det gäller förbundsstyrelsen för det så kallade ”allmänförbundet” kommer den nya ambitionen inte att lyckas. Till den nya övergångsstyrelsen har tio kandidater nominerats av de fyra förbundsstyrelserna. Fyra kommer från IOGT-NTO, och två vardera från de andra förbunden. Av de tio kandidaterna är bara Karin Johansson från NSF under 25. Lina Sultan från UNF fyllde 25 tidigare i år och Jane Segerblom, också från UNF, fyller 26 i december.

– Spontant hade det förstås varit bra om det hade varit en till, men vi har sett det som en interimsstyrelse. Det är förbundsstyrelserna som nominerat personer. Vi har inte letat kandidater till den styrelsen, säger Tobias Tengström, som representerar IOGT-NTO i gruppen för valberedningsfrågor.

Tobias Tengström. Foto: Jens WIngren.

Att det finns någon alls under 25 är tack vare NSF som, till skillnad från de andra fyra förbunden, valt att nominera en kandidat som inte sitter i deras förbundsstyrelse.

I det så kallade verksamhetsförbundet uppfylls kravet med råge. Fördelningen där är 50–50.

– Det är ju i verksamhetsförbundet som ungdomarna finns. Till den styrelsen har vi föreslagit sex kandidater, varav tre är under 25. Och de som är över 25 är inte lastgamla de heller; den äldsta är 35. Vi är mycket nöjda med kandidaterna vi hittat. De har alla ett stort engagemang, säger Tobias Tengström.

En annan föreslagen åtgärd är att unga ska få dubbel talartid på kongressen, eller riksmötet som det kallas i förslaget.

Varför då?

– För att ge unga möjlighet att ta plats. Våra årsmöten tenderar att domineras av dem som varit med länge, som byggt upp ett förtroende hos andra medlemmar och skapat en vana vid att föra sig i talarstolen. Unga har i regel inte haft möjligheten att göra det, och då måste vi jämna ut spelplanen, säger Anna Frej.

Bäddar inte det för att andra grupper också ska vilja ha kvoterad tid, som kvinnor eller personer med annan språklig bakgrund?

– Det är en mycket viktig fråga och sätter fingret på det som faktiskt är ännu viktigare än stadgar och talartid: nämligen organisationskulturen. Med Nyktra ska vi arbeta stenhårt för att skapa ett inkluderande klimat där alla kan få genomslag för sina tankar och idéer. Det gäller inte bara unga, utan det handlar om alla.

Inför omorganisationen blev det ändå unga som behandlades särskilt eftersom de tidigare haft en separat organisation, förklarar hon.

– Då krävs det en viss omställning för att verkligen säkerställa att vi inte tappar ungas inflytande längs med vägen. På sikt hoppas jag att vi ska ha skapat en organisation där unga har en så självklar plats i organisationen att vi inte behöver den här typen av bestämmelser.

Uppdatering: Sedan texten publicerades har förslaget uppdaterats och Jane Segerblom ersatts med Johan Dixelius, 23 år och ledamot i UNF:s nuvarande styrelse.

Mer från Accent