Verksamhetsforum 2020

Premiär för digitalt Verksamhetsforum

Runt 60 deltagare ägnade helgen åt Thailand, aktier, bingo, yoga, narkotikapolitik och IOGT-NTO.

Som vanligt andra helgen i november hölls IOGT-NTO:s Verksamhetsforum. Som vanligt bjöds ett smörgåsbord av olika aktiviteter,med allt från yoga, till narkotikapolitik och aktiesparande. Den stora skillnaden var att deltagarna inte möttes på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare. I stället satt alla hemma vid sina datorer.

På fredagskvällen erbjöds deltagarna bingo med Korin Omar, vilket omkring 35 deltagare nappade på.

– Några satt tillsammans och spelade, men de flesta var ensamma vid sina datorer, säger Winnie Blom-Jensen, vikarierande verksamhetsutvecklare och en av de ansvariga för Verksamhetsforum.

På lördagsförmiddagen hälsar Winnie Blom-Jensen oss välkomna till Thailand. Hon ber oss att använda fantasin och känna solen, värmen och doften från alla kryddor. Sedan lämnas ordet till över till Johan Bengtsson på IOGT-NTO-rörelsens regionkontor i Chiang Mai i Thailand.

Johan Bengtsson har bott och arbetat i Sydostasien i 18 år, sedan 2008 i Thailand.

– Thailand var det andra land som drabbades av coronaviruset. Myndigheterna stängde ner ganska fort och förbjöd resor. Därför har Thailand klarat sig bra från sjukdomen, med få döda och har ännu inte drabbats av någon andra våg, berättar han. 

”Thailand gick från 20 miljoner turister per år till noll.”

Johan Bengtsson

Däremot har ekonomin påverkats. 

– Thailand gick från 20 miljoner turister per år till noll. Den inhemska turismen har kommit igång lite, men en thailändsk turist spenderar bara en tiondel av en utländsk, säger han.

Thailand är en militärdiktatur och Johan Bengtsson säger att makthavarna använt covidhotet i politiskt syfte.

– Innan pandemin bröt ut demonstrerade många, främst studenter, regelbundet mot hur oppositionella behandlats och det riggade val som hölls förra året. Pandemin används som ursäkt för att införa undantagstillstånd och tränga undan oppositionen.

”Folk pratar mer öppet om kungen nu.”

Johan Bengtsson

Ändå är han förhoppningsfull.

– Folk pratar och skriver mer öppet om kungen nu, och makthavarna låter det ske. Bland annat demonstrerade folk utanför tyska ambassaden och krävde att få veta hur Tyskland ser på att ha den thailändske kungen boende där med sitt harem och styra Thailand därifrån.

Nu har en debatt blossat upp även i Tyskland.

Något föreningsliv i svensk mening existerar inte i Thailand.

– Det enda man kan driva någorlunda fritt är en stiftelse. Så snart man vill registrera en organisation blir makthavarna misstänksamma. Oftast kretsar de organisationer som finns kring en stark ledare. Det är också ledaren som kan bötfällas eller åka i fängelse om organisationen anses motarbeta regimen, Säger Johan Bengtsson.

Deltagaren Ulrika Fingal är nöjd efter det första passet.

Det är bra att försöka utveckla vårt digitala föreningsliv. Jag tyckte det fungerade ganska väl. På ett sätt är det smidigt att inte behöva resa. Man hinner med lite annat hemma under dagen också. 

Hon har deltagit i ett Verksamhetsforum tidigare.

– Då diskuterade man ju med fler andra efter ett pass och pratade med andra på raster och fikastunder. Det är det jag saknar, annars tycker jag det har fungerar bra.

Hon ska delta på eftermiddagen, men till söndagens aktiviteter har hon inte anmält sig. Hon funderar dock på att göra det.

– Det är ju en annan fördel. Man kan vara med på det man vill. Åker man till Tollare är man med hela tiden. Det kanske gör att det blir färre på passen, men å andra sidan har ju fler möjlighet att vara med när man kan sitta hemma vid datorn.

Skulle du åkt till Tollare om Verksamhetsforum varit där i år?

– Det är tveksamt. Ingen annan i min förening tänkte åka och jag var inte så sugen på att åka ensam. Det blir en rolig grej om man är några stycken. Den upplevelsen får man inte hemma.

På eftermiddagen kan deltagarna välja på att förkovra sig om IOGT-NTO i grundutbildningen Diggisen (på svenska eller somaliska), eller välja ett pass om narkotikapolitik.

Winnie Blom-Jensen hälsar välkommen till den somaliska Diggisen, sedan tar Korin Omar och Kulmiye Abdiaziz, från IOGT-NTO Jordbro, över. Accents reporter förstår inte somaliska och flyttar raskt över till den svenska delen.

Där visar Ulrika Jansson film och sedan följer en diskussion om vad medlemskapet betyder för deltagarna och vad IOGT-NTO:s medlemslöfte innebär. Hon går igenom grundsatserna och begreppen solidaritet, demokrati och nykterhet, och vad de innebär för IOGT-NTO diskuteras.

Under passet om narkotikapolitik slår Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center, hål på myter om narkotikapolitik. I Sverige dör alltför många av narkotika. Han säger att många skyller narkotikadödsfallen på narkotikapolitiken; att människor inte vågar söka vård för att det är olagligt att använda narkotika.

– Men de som dött av överdoser är kända av samhället och har varit i kontakt med vården tidigare, säger han.

”Det kan bidra till en normalisering.”

Peter Moilanen om att avkriminalisera eget bruk av narkotika.

Han ser en rad farhågor med att avkriminalisera.

– Det kan bidra till en normalisering. Vi ser det omvända när man förbjuder något, barnaga till exempel, eller när man sänker promillegränserna i trafiken.

Han anser att Sverige för att kunna driva en human, restriktiv narkotikapolitik måste ha ett förebyggande arbete värt namnet, en vårdkedja som hänger ihop, ge stöd åt barn och närstående och satsa på opinionsbildning och folkbildning.

Winnie Blom-Jensen. Foto: Jens Wingren.

Winnie Blom-Jensen är mycket nöjd efter dagen.

– Jag tycker det här är en suverän möjlighet. Jag har jobbat mycket digitalt och gillar det. Men det ersätter inte en live-träff för där händer så mycket runt om kring. En kurs utan fika och mat, och allt annat som hör till, är ju inte riktigt IOGT-NTO, säger hon.

Hon tycker att det finns mycket att lära av den digitala varianten.

– Jag ser massor av möjligheter. Vi skulle haft virkskola på ett pass den här helgen, men det blev inställt på grund av sjukdom. Det kan vi ta upp vid ett annat tillfälle. Man kan också tänka sig att baka eller laga mat tillsammans. Alla får en lista på vilka ingredienser de ska köpa hem och så lagar man eller bakar i sitt eget kök. Chokladprovning är en annan aktivitet som några har testat digitalt.

”Jag tycker vi ska fortsätta att träffas digitalt. Pandemin har givit oss en möjlighet att bryta mönster.”

Winnie Blom-Jensen

Hon tror att en kombination av fysiskt och digitalt är framtidens melodi.

– Om man träffas på en kurs och lär känna varandra, så kan man ha uppföljning digitalt. Det tror jag är en bra variant. Jag tycker vi ska fortsätta att träffas digitalt, men inte ersätta de fysiska träffarna med digitala. Vi fastnar så lätt i hur vi alltid har gjort. Pandemin har givit oss en möjlighet att bryta mönster.

Söndagsförmiddagen bjuder på två alternativ: yoga med medlemmen Carina Wallberg eller Aktier – bli rik eller väldigt fattig, med Christina Engelen från Aktiespararna.

Yogapasset fokuserar på andningen. Vi börjar med att sitta och övergår sedan till att ligga på rygg, alla på sitt eget golv framför datorn. Vissa försvinner ur bild när de ligger ner, men Carina Wallberg ser vi alla tydligt – när vi inte sluter ögonen, vilket vi gör under större delen av passet. Det blir övningar för rygg och ben och som avslutning en visslingsmeditation där vi andas in genom näsan och ut genom munnen i en vissling, får att senare vända på steken: vissla inåt och sedan andas ut genom näsan.

Efter passet infinner sig en skön känsla av avslappning.

För Carina Wallberg var det första gången hon ledde yoga digitalt.

– Det var nervöst, men jag tyckte att det funkade. 

”Jag är ju van att ha gruppen i rummet. Men jag blev inspirerad av det här.”

Carina Wallberg

Hon brukar leda en grupp 70-plussare.

– Jag är ju van att ha gruppen i rummet. Då har man bättre möjlighet att följa upp. Det händer att yogan väcker känslor som man kan behöva ta hand om och det är ju lättare om man ses fysiskt. Men jag blev inspirerad av det här. Jag saknar min grupp och tror att jag ska försöka få igång dem digitalt nu, säger hon.

På passet om aktiesparande berättar Christina Engelen från Aktiespararna att hon bland annat startat en Facebookgrupp för kvinnliga aktiesparare. Hon förklarar sådant som skillnaderna mellan aktiefonder och räntefonder och vad ett investmentbolag är för något.

Hon uppmanar oss att sätta på oss våra ”aktieglasögon” om vi vill investera i aktier. 

– Praktiskt taget varenda pryl vi har runt oss finns i börsnoterade företag. Satsa på företag inom ett område du förstår dig på!

Enligt Anna Classon, administrativ assistent på IOGT-NTO, som hade hand om bokningarna var antalet deltagare under helgen omkring 60, medan antalet anmälda var 52: ”Några dök inte upp men ganska många extra droppade in på vissa pass. Några hängde med hela helgen, men många hoppade bara in på nåt pass som de var intresserade av.  Så inte en exakt siffra, men cirka 60 deltagare under helgen.”

Mer från Accent