Miljonlotteriet

”Pay back-time för mig”

Ann-Therese Enarsson är väl meriterad för sitt nya uppdrag som styrelseledamot i Miljonlotteriet – lotteriet som gav hennes egen uppväxt guldkant.

– Det kändes väldigt kul och hedrande att få frågan, eftersom Miljonlotteriet är en sådan viktig aktör och motorn för hela IOGT-NTO-rörelsen, säger hon.

Miljonlotteriet i Mölnlycke ägs av IOGT-NTO, och överskottet fördelas årligen mellan de fyra förbunden i IOGT-NTO-rörelsen: Junis, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, samt IOGT-NTO.

Alkoholfrågan dominerar Ann-Therese Enarssons cv. Hon var med och startade Systembolagets dotterbolag IQ, hon har suttit i styrelsen för Alkoholpolitiskt forum och Postkodlotteriet. På meritlistan finns också uppdraget som generalsekreterare för Non Smoking Generation.

”När man förstår hur det ser ut i samhället, är det svårt att inte bli engagerad.”

Ann-Therese Enarsson, ny ledamot i Miljonlotteriets styrelse

– Jag känner ett enormt engagemang. När man förstår hur komplext det är och hur det ser ut i samhället, är det svårt att inte bli engagerad, säger hon.

Sedan fem år tillbaka är hon vd för Futurion, en tankesmedja för framtidens arbetsliv som TCO-förbunden startade 2016.

– Det har blivit mycket opinionsbildning för mig i yrkeslivet, ofta med ungas förutsättningar  i fokus, och jag hoppas att den kombinationen kan bidra med insikter som är relevanta.

Ann-Therese Enarsson har inte varit medlem i IOGT-NTO, men såg hur rörelsen lyfte livet i Köping, där hon bodde som barn, med kaféverksamhet och discon.

Och just Miljonlotteriet kom att spela en alldeles särskild roll i hennes liv. Hon växte upp i en stor familj, och hennes pappa pendlade dagligen till jobbet, vilket gjorde att ett bilen sällan fanns tillgängligt i hemmet. Men när Ann-Therese Enarsson var i 10-årsåldern vann familjen högsta vinsten på Miljonlotteriet – en bil.

”Allt förändrades när vi vann bilen, som vi aldrig haft möjlighet att skaffa annars.”

Ann-Therese Enarsson, ny ledamot i Miljonlotteriets styrelse

– Tidigare fanns det inte på kartan att vi vara skulle kunna ta oss till olika tävlingar och bli hämtade eller få skjuts. Allt det förändrades när vi vann bilen, som vi aldrig haft möjlighet att skaffa annars. Det var världens grej! Och gav oss i familjen så mycket, säger hon.

Hon har verkligen upplevt hur Miljonlotteriet kan vara en ”win-win”, menar hon. Både för de som spelar och blir glada när de vinner, men också för den goda sakens skull – att intäkterna möjliggör IOGT-NTO-rörelsens verksamheter.

– Nu hoppas jag att jag kan återgälda all den spel- och vinnarglädje som jag känt genom åren. Det är lite ”payback time” för mig, säger Ann-Therese Enarsson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer