Alkoholpolitik

Ny utbildningsplattform om alkohol

IOGT-NTO-rörelsen och Movendi har tagit fram digitala kurser om alkoholens påverkan på utvecklingen i världen.

Vi har sett att det finns ett behov av att lära sig mer om internationell alkoholpolitik och alkoholfrågan. Nu har vi gjort det enkelt för folk att sätta sig in i vilken politik som fungerar, säger Andreas Ericsson, IOGT-NTO-rörelsen, som färdigställt plattformen. 

För närvarande finns det fyra kurser: Världens baksmälla, Alkohol som utvecklingshinder, Internationell alkoholpolitik och Deconstructing alcoholnorm, på IOGT-NTO-rörelsens och Movendis nya utbildningsplattform, Alcohol Issues Knowledge Center.

Den som vill gå en kurs registrerar sig på webbsidan och sedan är det bara att sätta i gång.

– Man läser texter, tar del av videomaterial och besvarar frågor. Det är inte rena kunskapsfrågor, som man snabbt kan googla svaren på, utan frågorna är formulerade så att man måste processa informationen och tänka efter innan man svarar. När man är klar får man ett diplom. 

Tre av de hittills upplagda kurserna är på svenska och en på engelska. De svenskspråkiga står IOGT-NTO-rörelsen för, och Movendi står för den engelskspråkiga. Målgruppen är bred: organisationsföreträdare, beslutsfattare eller enskilda personer som vill bidra till att minska problemen som alkohol skapar i världen, står det på webbsidan.

– Movendis kurser är tänkta främst som fortbildning för deras medlemsorganisationer, medan våra riktar sig till intresserade individer i allmänhet, säger Andreas Ericsson. 

Innehållet bygger främst på material som redan finns.

– Mycket bygger på boken Världens baksmälla. En av kurserna heter likadant och är en videoföreläsning med författaren, Pierre Andersson, där han fördjupar sig i olika frågor. De andra två kurserna är textbaserade, och bygger också på boken.

För närvarande håller Andreas Ericsson på att avsluta arbetet med ytterligare en kurs.

– Det är en kurs för den som jobbar eller vill jobba med biståndsfrågor, där man genom att få ett certifikat visar att man fördjupat sig i en fråga som är viktig och ofta förbisedd. Kursen tar upp hur alkohol kan försvåra annat utvecklingsarbete, och hur man kan tänka strategiskt. Där får man också reflektera själv en del. Vi tänker att den kursen är bra att ha i sitt CV. 

Plattformen är byggd med hjälp av medel från Forumciv. 

– Många hinder är rivna och plattformen är på plats. Jag tror att den kan komma till användning även för andra förbund, för att ta fram egna utbildningar i internationella frågor.

Kurserna är avgiftsfria.

Mer från Accent