Movendi

Kristina Sperkova: FN-priset ger ny energi

"Jätteroligt, särskilt att det var WHO Europa som nominerade oss", säger Movendis ordförande Kristina Sperkova.

Movendi, nykterhetsrörelsens internationella organisation prisas av FN för sitt arbete att skydda människor från att skadas av alkohol. Movendis ordförande, Kristina Sperkova, är mycket glad över priset.

– Det är ett väldigt fint erkännande som ger ny energi att fortsätta driva frågan och att komma på nya sätt att göra det på, säger hon.

Vilket var precis den reaktion WHO:s biträdande generalsekreterare, Zsuzana Jakab, hoppats på:

– Vi gratulerar alla vinnare och ser fram emot att höra om ert fortsatta arbete. Vi hoppas att priset ska inspirera till fler insatser i kampen mot icke-smittsamma sjukdomar, säger hon efter att ha tillkännagivit vilka som fått priset vid en digital ceremoni.

Totalt utsågs 19 pristagare i tre kategorier av FN:s arbetsgrupp för att förebygga och kontrollera icke-smittsamma sjukdomar.

Hur känns det att få en sådan utmärkelse?

– Jätteroligt. Fantastiskt att vi blev nominerade. 

Movendi mottog priset vid en digital ceremoni. Foto: Skärmdump

Visste ni om att ni skulle få priset?

– Före sommaren fick vi veta att vi var nominerade. Sedan hörde de av sig från FN och vi fick fylla i en massa blanketter, bland annat intyga att vi inte tog emot pengar från vapen- eller tobaksindustrin. Så visste det lite tidigare.

Själva prisutdelningen tycker hon däremot inte var något särskilt.

– Eftersom prisutdelningen var digital så kändes det inte så speciellt under själva ceremonin. Vi fick inte säga något, och de visade inte oss eller vår logga i bild. Det hade varit en annan sak om vi fått vara på plats i New York. Nu fick vi inte njuta riktigt.

Av prismotiveringen framgår att Movendi får priset för sitt ”påverkansarbete för att skydda människor från skadligt bruk av alkohol”. De, och sex andra pristagare, fick priset i den tredje kategorin: icke-statliga aktörer. 

– Och vi var de enda av alla 19 som hanterar alkoholfrågan.

Mer från Accent