IOGT-NTO

Köpings kommun köper anrikt IOGT-NTO-hus

Vemodigt – men nödvändigt. Det säger ordföranden i IOGT-NTO-föreningen i Köping när kommunen nu tar över deras anrika hus.

Med röda torn som ramar in entrén är byggnaden Forum vid Stora Torget ett känt landmärke i Köping. Det byggdes av IOGT-NTO-medlemmar i början av 1900-talet och invigdes 1902 – nu säljs huset till Köpings kommun.

Föreningen kunde tänka sig att sälja till kommunen, eftersom de redan har en stor del av verksamheten där. På så sätt skulle huset fortsätta att drivas i samma anda.

Men för Sven-Erik Alfredsson, ordförande i IOGT-NTO-föreningen i Köping, har ägarbytet lett till kluvna känslor.

– För mig är det personligt, eftersom att det är där jag vuxit upp. Vi har haft verksamhet i lokalerna oavbrutet ända sedan 1902 – egen, men också externa aktörer har hyrt in sig. Huset har betytt mycket för många, därför är det vemodigt, säger han.

Å andra sidan har föreningen ägnat nästan all tid och kraft åt att hålla huset vid liv de senaste åren. Och mycket pengar har gått åt till att driva det.

– Dessutom har det blivit mer och mer extern verksamhet, och mindre intern. Till slut kände vi att vi i stort sett driver ett kommunalt hus, fast i vår regi. Det är inte många personer som stått på kö för att jobba i huset sju dagar i veckan. Till slut var vi ett gäng som sa ”Nu orkar vi inte mer. Vi måste sälja medan vi kan – inte när vi måste”, säger Sven-Erik Alfredsson.

Förhandlingar har pågått en längre period. När kommunstyrelsen väl beslutade sig för att överta fastigheten, fattades beslutet i IOGT-NTO:s hus. Orsaken: Corona gjorde att kommunstyrelsen inte kunde ses i sitt ordinarie sammanträdesrum, eftersom rummet är för litet.  

Från och med den 1 april tar kommunen över byggnaden. Men IOGT-NTO i Köping tjänar inga pengar på försäljningen, enligt Sven-Erik Alfredsson.

– Vi har haft stora lån. Under 1987 rustades huset upp för 15 miljoner. När kommunen nu tar över det har de löst alla lån för oss. Men det känns såklart lite lustigt när man lämnar ett hus men inte får pengar för det.

Just nu är IOGT-NTO-föreningen lokallös, och söker med ljus och lykta efter en ny plats. I fjol skrev Accent om föreningens arrangemang Onsdag på forum, med föreläsningar och musik, med bland annat Lasse Åberg och Stina Wollter. Senast den 11 mars i år var Margot Wallström och höll en föreläsning.

– Det är alltid väldigt populärt och är så gott som fullt varje gång. Det kan komma att fortsätta i vårt gamla hus, om vi hyr in oss hos kommunen för de arrangemangen vi vill göra, säger Sven-Erik Alfredsson.

Han och andra i föreningen som lagt all sin tid i huset de senaste åren, får nu tid till andra aktiviteter.

– Det är cirka tretusen timmar per år många av oss lagt frivilligt där. Det är tråkigt att lämna huset, men nu kan det ju bli spännande att göra lite annat också.

Mer från Accent