Meningen med föreningen

”Nykterhet är ingen aktivitet – det är ett förhållningssätt”

Föreläsningar med kändisar och sing-a-long står på schemat för en av Sveriges äldsta IOGT-NTO-föreningar.

Hallå, Sven-Erik Alfredsson, ordförande IOGT-NTO-föreningen i Köping. Vad händer hos er i vår?
– Vi har ett späckat schema, med Onsdag på forum, som består av tre föreläsningar och tre musikarrangemang. Senare under våren kommer Lasse Åberg för att prata om sin erfarenhet av showbiz, kultur och konst (3:e april) och Stina Wollter kommer att prata om jämställdhet och kroppsfixering (8:e maj). Vi har också en onsdag med sing-a-long. Det blir kul!

Varför har ni valt just de här föreläsarna och aktiviteterna?
– Jag tycker att IOGT-NTO har varit för stelbenta vad gäller evenemang som enbart har med alkoholnormen att göra. Min inställning är att vi har en plattform som rör mer än så; demokrati, fred, kultur, miljö, jämställdhet och droger. För mig innebär det att jag vill vara nykter så att jag kan göra alla de andra sakerna så bra som möjligt. Nykterhet är ingen aktivitet – det är ett förhållningssätt.

Vad gör ni annars?
– Vi har ett kamratstöd, två gånger per vecka. Det är aktiviteter för människor som har blivit nyktra, ofta via Anonyma alkoholister eller Anonyma narkomaner, och som vill göra saker ihop. Det kan vara att spela Melodikrysset, åka på konserter eller spela tv-spel. Aktiviteten i sig är inte det viktiga, utan den sociala gemenskapen.

Vad är speciellt med er förening?
– Vår förening är den tredje äldsta IOGT-NTO-föreningen i Sverige, efter Göteborg och Arboga. Föreningen startades 1879 och sedan dess har verksamheten varit oavbruten, så nyligen hade vi vårt 140:e årsmöte i obruten följd!

Ni verkar ha en snygg lokal också?
– Vårt hus är från 1902 och är ett av IOGT-NTO:s flaggskepp skulle jag säga. Det kallas Forum och är väldigt fint – byggnaden fungerar även som Köpings kulturhus. Vi har bland annat en modern teatersalong med 300 platser där vi tidigare, via satellit, har direktsänt opera direkt från the Metropolitan Opera i New York.

Vad är nästa aktivitet?

– Den 6 mars kommer Annika Östberg till Onsdag på Forum.

Ur programmet om Annika Östlund: Efter 30 år i fängelse öppnades plötsligt grindarna och ett liv i frihet var möjligt för Annika Östberg. Efter att den självbiografiska boken Ögonblick som förändrade livet kommit ut förändrades hennes liv på många sätt. Numera åker Annika runt om i Sverige och berättar om sitt liv och sina erfarenheter
Här kan du läsa om: www.onsdagpåforum.se

Mer från Accent