NSF

Scouterna klimatfastar

Nu blir det klimatfokus i 40 dagar för Nykterhetsrörelsens scoutförbund. ”Många av våra medlemmar brinner för klimatet”, säger Towe Bengtsson, kommunikatör.

Från och med den 26 februari satsar svenska scoutrörelsen på klimatfrågan i 40 dagar. Scouterna kommer kunna ladda ner ett klimatbingo med 40 olika utmaningar, som: att odla något man kan äta, handla på secondhand eller berömma en annan person för sina klimathandlingar. 

– Stort och smått! Syftet är att göra mer medvetna val och förhoppningen är att man också lär sig något och så småningom förändrar sina handlingar i vardagen, säger Towe Bengtsson. 

När scouterna genomfört åtminstone hälften av utmaningarna får de ett scoutmärke som belöning, med bilden av en jordglob som kramar sig själv. Det kommer att finnas sex olika miljörelaterade aktiviteter som scouterna kan genomföra på sina möten, som lekar eller särskilda miljöteman. 

– Tanken är att det ska vara ett lekfullt sätt att ta upp miljöfrågan på, och enkla saker våra medlemmar kan göra själva. De kan fundera över hur de lever idag och kanske inse att alla kan åtminstone göra någonting för klimatet, säger Towe Bengtsson. 

Hållbarhet är redan en naturlig del av scoutverksamheten, säger hon, eftersom att det också ingår i friluftslivet att vårda naturen. Nästa steg är dock att göra den ekologiska hållbarheten synligare inom scouting. 

– Många av våra medlemmar brinner redan för klimatet, så det här blir ett bra sätt för dem att visa var de står. Planen är att göra om satsningen även nästa år, fast större – det här är något att bygga vidare på.

Scouterna uppmanas även att dela vad de gör och alla kan följa vad som händer på sociala medier under #40dagarförklimatet och #scoutergör.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer