Gårdsförsäljning

IOGT-NTO-kampanj väcker debatt

Redan innan den startat väckte IOGT-NTO:s kampanj mot gårdsförsäljning debatt internt. Ska IOGT-NTO verkligen tacka Systembolagets kunder? Åsikterna går isär.

I måndags drog IOGT-NTO:s höstkampanj i gång. Syftet med kampanjen är att påverka politiker och allmänhet i gårdsförsäljningsfrågan. Bakgrunden är att en statlig utredning förväntas lägga ett förslag om att tillåta att producenter, på ett eller annat sätt ska få sälja alkohol direkt till kunder.

Den första delen av kampanjen går ut på att dela ut flygblad utanför Systembolag runt om i landet. Flygbladets ena sida har texten: Tack för att du handlar på Systembolaget. Det fick en medlem att skriva på Facebook att han skulle lämna IOGT-NTO. Även andra har reagerat. En av dem som gav sig in i debatten är Niklas Christerson, medlem i IOGT-NTO-föreningen Trots allt i Uppsala.

”Det känns inte alls bra att tacka någon för att de handlat alkohol.”

Niklas Christerson

– Det känns inte alls bra att tacka någon för att de handlat alkohol. Det är inget jag kan stå för och det rimmar inte med IOGT-NTO heller, säger han.

Han antar att avsikten är att väcka uppmärksamhet.

– Syftet är väl att folk ska haja till, men budskapet måste ju gå i samklang med vår målsättning. Det här känns inte som något varken jag eller IOGT-NTO kan stå för.

Han tycker att det är bra att IOGT-NTO stöttar alkoholmonopolet.

– Monopolet är väldigt viktigt för att begränsa konsumtionen på samhällsnivå, men det blir ett problem när man individualiserar. Vi vet ju inte vem som får flygbladet. Det kanske är någon med problem som inte alls borde ha handlat. Alkoholen gör ju samma skada oavsett var den är köpt.

Eleonore Sundström, medlem i 110 Sirius i Nässjö–Tranås, är av en annan uppfattning.

– Jag reagerade också, de vi tackar kanske också dricker hembränt eller åker till Tyskland och köper öl, men sedan tyckte jag att man måste tänka lite vidare. Det är viktigt att Systembolaget finns kvar. Vi kan inte släppa monopolet. Det är tillräckligt många som lider redan och sjukvården får dra ett tungt lass.

Hon är rädd att gårdsförsäljning innebär att Systembolaget försvinner.

– Om vinodlarna får sälja vin till sina kunder så måste ju alla andra producenter också få sälja. Då blir vi ju av med monopolet.

”Jag kommer att stå utanför Systembolaget i Nässjö den 4 november.”

Eleonore Sundström

Hon tvekar inte att ställa sig utanför ett Systembolag och dela utflygbladen.

– Jag kommer att stå utanför Systembolaget i Nässjö den 4 november tillsammans med vår nye verksamhetsutvecklare Rossar Svenneling Vestin. Vi kommer att ha NBV-lokalen öppen bjuda in folk att komma in och diskutera med oss.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson förstår att flygbladet kan väcka känslor.

– Jag kan förstå att det kan kännas konstigt, men man får sätta det i ett större sammanhang. Just nu är det jätteviktigt att IOGT-NTO är aktiva i opinionsbildningen. 

Han tror inte att folk i allmänhet förstår vad gårdsförsäljning kan få för konsekvenser.

”Genom flygbladen vill vi sträcka ut en hand till den stora majoritet som håller med oss politiskt.”

Lucas Nilsson

– Det finns ett stort missförstånd bland svenska folket att gårdsförsäljning handlar om att köpa en flaska vin på en gård utanför Sjöbo, när det i själva verket handlar om monopolets existens.

Det är det budskapet IOGT-NTO vill sprida.

– Det finns en stark opinion för Systembolaget. Upptäcker svenska folket att det finns ett hot mot alkoholmonopolet så är det inget de stöder. Genom flygbladen vill vi sträcka ut en hand till den stora majoritet som håller med oss politiskt, men ändå inte är medlemmar.

Han tror att flygbladen kommer att starta diskussion även utanför Systembolaget.

– Vi tror att de kommer att ge en anledning att stanna upp och prata med oss en stund. Men jag har stor förståelse för de medlemmar som inte vill dela ut flygbladen. Då finns det ju mycket annat man kan göra, till exempel göra inlägg på sociala medier, skriva till en politiker eller skriva en insändare, säger Lucas Nilsson.

”Tillåt inte privata aktörer”

IOGT-NTO:s kongress uppmanar socialminister Jakob Forssmed att inte tillåta privata aktörer att sälja alkohol direkt till allmänheten.

TV-debatt om gårdsförsäljning

Ska gårdsförsäljning av öl, vin och sprit tillåtas, och Systembolaget skrotas? IOGT-NTO:s generalsekreterare deltar i kvällens debatt.

Mer från Accent