Nya nykterhetsrörelsen

Han blir ny chef för IOGT-NTO:s kansli

IOGT-NTO:s nya generalsekreterare heter Daniel Johnson och kommer närmast från Svenska fotbollförbundet.

Arbetet med att hitta en ny generalsekreterare har pågått sedan sent i februari och har drivits av IOGT-NTO:s förbundsstyrelse i samarbete med en rekryteringsfirma. Processen ledde efter flera led av intervjuer fram till Daniel Johnson.

– Det var en väldigt gedigen process där man verkligen tog sig tid för att ställa alla de frågor man behöver ställa. Man har varit noggrann med att ordförandena i systerorganisationerna fått vara med och känna kandidaterna på pulsen. Från mitt perspektiv är det viktigt att ha fått inleda en dialog med de andra förbunden, säger Daniel Johnson.

Beroende på hur omorganiseringen fortskrider så kan han redan i början av nästa år vara chef över ett sammanslaget kansli där även de andra förbundens personal ingår, men det är inget som han själv tar för givet.

– Det är för tidigt att spekulera i och det finns inga sådana färdiga planer idag. Där behöver höstens process få utvisa hur rörelsen vill organisera sig framöver och utifrån det får vi tillsammans anpassa personalorganisationen och bemanna den.

I sin ryggsäck har han en lång erfarenhet av folkrörelser och omorganisationer.

– Jag har en bakgrund i folkrörelser och tycker att det är en väldigt fin organisationsform och ett bra sätt att fånga upp människors engagemang. Efter min tid i fotbollsrörelsen har jag velat hitta ny roll i en folkrörelse.

Daniel Johnson kände till IOGT-NTO sedan tidigare men visste inte mycket om organisationen när tjänsten som generalsekreterare utannonserades.

– Jag började läsa på och insåg att det inte bara finns sakfrågor som är väldigt viktiga för samhället här utan en hel rörelse som står upp för att kunna vara normbrytande och för att kunna leva sitt liv utan att hindras av alkohol eller andra droger. 

Han insåg också att IOGT-NTO är inne i en omorganiseringsprocess.

– Jag tycker att det är ett jättespännande läge att kliva in in i rollen. Det finns ett starkt driv och vilja till förändring i rörelsen. Det behövs en blandning av erfarenhet av rörelsen och kunskap om hur man gjort innan men också erfarenhet från andra rörelser. Där tror jag att jag kan bidra med erfarenheterna utifrån. Jag tycker att det känns som ett jättebra läge att komma in utifrån.

Under rekryteringsprocessen har han haft många samtal om ledarskap med bland andra förbundsordförande Lucas Nilsson.

– Vi har en gemensam bild av hur ett bra ledarskap ser ut och hur man tar tillvara på medarbetares förmåga och engagemang.

Daniel Johanson säger att han har haft ögonen och alkoholfrågan tidigare i livet. Men det är först nu inför den nya tjänsten som han blivit nykterist.

– Jag har alltid tyckt viktigt med en restriktiv alkohol- och drogpolitik. Det är bra för samhället om man kan hålla konsumtionen så obefintlig som möjligt. Men jag har inte varit medlem och har inte den stora erfarenhet och kunskap som många har i rörelsen. Däremot så har jag en bred allmän förståelse och känsla av att det är väldigt viktiga frågor och att IOGT-NTO kan göra skillnad, bland annat kring gårdsförsäljning.

Daniel Johnson tillträder tjänsten som generalsekreterare för IOGT-NTO den 1 oktober.

Mer från Accent