Karlskrona

Fuldansa mot mörkret

Fuldans är IOGT-NTO-föreningen 74 Trossös recept för att bekämpa mörker, kyla och höstrusk.

Snålblåst, hällregn och kortare dagar kan knäcka den bäste. Det har IOGT-NTO 74 Trossö bestämt sig för att råda bot på.

lördagar (med undantag för 1 november som är en fredag) under november månad bjuder de därför in till aktiviteten ”Fuldansa bort bekymmer, sorger och besvär”. Platsen är föreningens lokaler i Karlskrona.

– Har man bekymmer när man kommer dit, så är det ofta borta efter en kväll med fuldans. Sedan kanske den jobbiga känslan återkommer dagen efter, men jag tror ändå att dansen gör gott, säger initiativtagaren Björn Larsson.

Musiken bestäms demokratiskt av deltagarna. Björn Larssons enda krav är att det ska vara positiv musik, som gör en uppåt och sprallig.

– Det har gjorts så mycket positiv och upplyftande musik genom åren som man kan lyfta fram i stället för negativ och destruktiv musik, säger Björn Larsson, som själv dansat lindy hop i 30 år.

Gamla, unga, medlemmar, som icke-medlemmar är välkomna på träffarna, men deltagarna måste vara nyktra.

Idén om att skapa ett arrangemang med fuldans – det vill säga; att dansa hur galet man vill, utan krav på att det ska vara snyggt – fick Björn Larsson från ett hälsoprogram på tv. Och flera studier pekar på samma sak: kravlös dans kan hjälpa mot psykisk ohälsa. Tidningen Dagens Medicin rapporterar exempelvis om en forskningsidé från år 2008 vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län.

Målet var att skapa ett behandlingsalternativ för ungdomar med psykisk ohälsa. I studien fick tjejer i åldern 13-18 år med psykosomatiska problem dansa i grupp två gånger i veckan under åtta månader. Hela 65 procent ökade sin självskattade hälsa. Många upplevde också minskad stress och stärkt självtillit.

Björn Larsson i Karlskrona tror därför att fler skulle må bra av att uppleva dansens effekter.

– Många av oss dansar fyra-fem timmar, så det är bra motion också. Det är lite förberedelser dessutom, allt som krävs är riktigt bra musik och ett stort dansgolv.  

Mer från Accent