Dom

Fängelsestraff för bedrägeri mot IOGT-NTO-förening

En man i 50-årsåldern döms för att ha försnillat nästan fem miljoner från en förening där han var kassör.

Idag kom domen från Eksjö tingsrätt för den tidigare kassör som åtalats för att ha lurat en IOGT-NTO-förening på stora summor. Mannen döms för tre fall av grov trolöshet mot huvudman 2020 och 77 fall av trolöshet mot huvudman 2019 kopplat till IOGT-NTO-föreingen. Han frias samtidigt på ett flertal åtalspunkter gällande trolöshet, varav en punkt bedöms som grov.

Domen blir två år och nio månaders fängelse samt ett skadestånd till föreningen på nära fyra miljoner kronor. På detta tillkommer ränta tills summan är helt avbetald.

Mannen var tidigare kassör i en förening i Sävsjö. Åtalspunkten grov trolöshet mot huvudman avser att han mellan 2014 och 2021 gjorde olovliga överföringar och betalningar på nästan fem miljoner från föreningens konto. Mannen hade också en förtroendeställning i en annan förening som han nu döms för att ha missbrukat vid flera tillfällen.

Pengarna överfördes till mannens konto, bland annat, i samband med en fastighetsförsäljning. Misskötseln uppdagades eftersom medel från en fastighetsförsäljning måste redovisas för förbundet, vilket ledde till att en utredning startade.

– Våra kontrollfunktioner kan kännas onödigt byråkratiska när allt går som det ska, men när något händer är det bra att ha haft dem på rutin, säger Jobjörn Folkesson, ekonomichef på IOGT-NTO.

Han uppmanar alla IOGT-NTO-föreningar att alltid välja revisorer och se till att de gör en ordentlig granskning.

– Överväg att besluta om kontrasignering (att två personer måste godkänna) för transaktioner på bankkontot. Och om du är orolig eller anar oegentligheter och är osäker på var du ska vända dig – använd IOGT-NTO:s visselblåsarfunktion.

Den dömda mannen har nekat till brott.

Mer från Accent