
En innovationsplattform inom IOGT-NTO-rörelsen som skapar nya sätt att engagera människor och bygga gemenskap – utan alkohol i fokus. Så beskrivs Engagemangslabbet på den egna hemsidan.
– Vi ska vara ett labb, och ta fram nya metoder, säger Josefine Carlsson som är Engagemangslabbets vd, med sin bas i Jönköping.
En metod är att under 2025 ha sex timanställda studentinspiratörer som skapar event, kampanjer eller andra aktiviteter som studenterna själva tar fram.
– Vi vill vara en aktör på den här arenan, inom högskola och universitet. Så vi testar den här formen.
Efter att ha fört samtal med hundratals studenter på Campus Jönköping har det stått klart att det finns ett behov av att skapa aktiviteter för dem som inte vill dricka alkohol.
– Alla studenter vill inte delta i suparaktiviteter och förnedrande nollningar. Flera har även tagit upp att det är jättesvårt att beställa alkoholfritt på studentpubarna.
Att några från nykterhetsrörelsen har kommit till högskolan för att prata med studenter har mötts både av förvåning och glädje.
– Att ta upp alkoholnormen leder till samtal.
Sådana samtal hoppas alltså Engagemangslabbet att studentinspiratörerna ska fortsätta att föra på de högskolor och universitet som finns inom distriktet. Ett verktyg för samtalen kan vara ett nytt spel: Nudeltugg. Spelet, som än så länge finns som prototyp, riktar in sig på funderingar kring livet som student. Spelet togs fram av föreningen Sober event, på uppdrag av distriktet, med målet att skapa en metod just för att prata former.
– Det blev i form av en nudelmiddag. Vi har haft en testperiod och planen är att spelet även ska finnas på engelska.
Ordet ”testar” återkommer under samtalet med Josefine Carlsson, och är mycket riktigt ett ledord för detta laboratorium. Inom alla områden.
Din titel är vd – det låter som ett företag? Är ni det?
– Nej, vi är en enhet inom IOGT-NTO-distrikt Sydost. Vi testar nya former, och begreppet VD är ett sånt sätt att prova oss fram, förklara Josefine Carlsson.
Hon är noga med att betona att den här satsningen är en del av en ideell folkrörelse. Och även om exempelvis studentinspiratörerna får en timanställning är målet att stimulera till ideella krafter som skapar verksamhet.
Det var på distriktsårsmötet 2024 som styrelsen för IOGT-NTO Sydost lade fram ett förslag om att testa nya sätt att aktivera medlemmar och nå nya människor. Resultatet blev Engagemangslabbet, som på allvar satte igång i juni 2024. Fyra personer jobbar med verksamheten, som finansieras av distriktet i ett samarbete med NBV Sydost. Uppdraget har fyra områden: hållbart engagemang, utmana normer i studentvärlden, förebyggande i skolan och lockande event.
– I och med att vi nu söker Studentinspiratörer har vi börjat sprida ordet ordentligt om vilka vi är, säger Josefine Carlsson.
Tre av fyra på Engagemangslabbet finns rent fysiskt på Science Park Jönköping, som erbjuder så kallad coworking för entreprenörer och studenter.
– Vi har aktivt valt att finnas på en sån här plats som Science Park, för att se om det kan leda till nya samarbeten. Det ligger även i vårt uppdrag att testa om vi kan sälja tjänster eller utbildningar.
Engagemangslabbets uppdrag är att hitta nya sätt att engagera sig, nå nya medlemmar och utveckla nya sätt att arbeta.
– Det här är en stor satsning som är väldigt spännande. Vi har höga mål och ambitioner när det gäller vad vi ska leverera, konstaterar Josefine Carlsson.
Inom IOGT-NTO-rörelsen pågår just nu en process med att tre av fyra organisationer ska gå samman. Engagemangslabbet är egentligen inte direkt kopplad till den processen.
– Men vi försöker tänka utanför organisationsgränserna och vi har pratat mycket i distriktet om att kring de här frågorna borde vi satsa tillsammans.
Engagemangslabbet är ju en enhet inom IOGT-NTO Sydost. Kommer övriga landet kunna ta del av det ni gör?
– Vi ska vara ett labb och ta fram metoder. Vissa grejer kommer inte funka, medan annat kommer att göra det. Det som fungerar är vi gärna med och delar med oss av.
Och så är det dags att avsluta samtalet. Josefine Carlsson ska ha en anställningsintervju med en av studenterna som är intresserad av att bli studentinspiratör.