Tollare

Digitalt Öppet hus på Tollare folkhögskola

I år bjöds blivande elever in till ett digitalt Öppet hus hos på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare.

På grund av smittrisken kunde inte Tollare folkhögskola genomföra sitt Öppet hus som de brukar. I stället fick blivande elever och andra intresserade besöka skolan och träffa lärare och elever digitalt via Google meets.

Studierektor Helena Dohns var spänd inför kvällen.

– Vi vet ju inte om någon enda kommer att logga in. Många av oss lärare är nybörjare på det här, men vi har ju fått träna i tre veckor nu när all undervisning sker på distans.

Via en länk på skolans hemsida kunde besökarna välja mellan att besöka den allmänna eller den socialpedagogiska inriktningen. Där visades filmer och bildspel, man kunde chatta med nuvarande elever eller delta i de presentationer med efterföljande frågestund som lärarna höll i.

I början av kvällen krånglade tekniken, men lite senare fungerade allt fint. När Accent loggade in på den socialpedagogiska inriktningen var det som mest 16 personer som deltog och ställde frågor i chatten. Lärarna Espen Bjordal och Mats Hemstrand höll i presentationen.

Några av de blivande eleverna ställde frågor. En undrade om lärarna tror att han kan behålla sitt heltidsarbete och ändå klara distanskursen, trots att han tidigare inte varit så motiverad för studier.

– Att plugga på distans kräver stor självdisciplin. Dessutom ger mötet med andra på skolan många nya infallsvinklar, så jag skulle rekommendera dig att välja den tvååriga heltidsutbildningen, svarade Espen Bjordal och påpekade att man inte behöver säga upp sig, utan har rätt att vara tjänstledig när man studerar.

För andra som redan arbetat länge inom området anser han däremot att distansutbildningen kan passa utmärkt.

Annars rörde frågorna mest praktiska saker: Hur långt ska det personliga brevet vara? Spelar det någon roll om man söker tidigt eller sista dagen på ansökningstiden? Måste man ha deltagit i Öppet hus för att bli antagen? (Svar: Inte för långt. Nej. Nej.)

Efteråt var de blivande eleverna nöjda.

– Det var spännande, och skönt att slippa åka till Tollare. Jag har kanske inte kunnat visa riktigt vem jag är, men det känns ändå jättebra, säger Lucas Ljungqvist.

– Jag hade lite problem att komma in på länken, men nu känns det jättebra. Jag har fått en massa bra svar, säger Gabriel Manosalva.

Helena Dohns är både nöjd och besviken. Mest besviken är hon över att inte så många deltog.

– Det kom otroligt få besökare. Det kanske var 35–40 totalt, jämfört med flera hundra som brukar dyka upp. Att det tekniska krånglade i början trasslade till det hela. Annars hade det kanske blivit fler, men det redde ju upp sig under kvällen.

Hon är ändå nöjd med att Öppet hus blev av.

– Vi är glada att vi genomförde det. Det känns mycket bättre än att ställa in. Även om besökarna var få så är alla potentiella deltagare viktiga. Och vi har synts en del i sociala medier i samband med detta, säger hon.

Hon anser att erfarenheten av kvällen kan komma till nytta.

– Ett fysiskt Öppet hus går inte att ersätta. Många vittnar om att det personliga mötet har varit avgörande för att de slutligen bestämt sig för att söka hit. Men den här formen har utvecklingspotential och jag tror att vi kommer att använda den som ett komplement framöver. En del bor ju långt bort och kan ha svårt att ta sig hit, säger Helena Dohns. 

Mer från Accent