Nykterhetsrörelsens scoutförbund i Glasgow

”Det ska vara enkelt att kämpa för klimatet”

Under två veckor har Siri Ankarfors, NSF, och fyra andra scouter representerat civilsamhället och träffat världsledare på klimatmötet i Glasgow.

Siri Ankarfors, NSF-scout från Värends scoutkår, kom hem från klimattoppmötet COP26 i måndags kväll.

Hur kom det sig att du hamnade på klimatmötet COP26?

– Vi var fem scouter som åkte, två sjöscouter en equmeniascout, en sverigescout och så jag som representerade Nykterhetsrörelsens scoutförbund.

– Vi var så kallade observatörsdelegater och skulle vara representanter för civilsamhället i stort, och specifikt för World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Det innebar att vi fick delta på förhandlingarna som observatörer, men vi hade också tillgång till det som kallas ”The Blue Zone”. Det är där förhandlare och diplomater hänger, och alla länder har sina paviljonger där. Lite som en mässa.

”Man upplever att världsledarna inte tar det som den kris det är.”

Siri Ankarfors

Vilka är dina intryck från mötet?

– Det var överväldigande, men också en stor ära att få åka och vara där som civilsamhällets och ungdomsorganisationers ansikte utåt.

– Det var en fantastisk upplevelse, ibland väldigt hoppingivande, som presskonferenserna med Stefan Löfvén, men ibland också extremt frustrerande. Till exempel gjorde Indien ett uttalande om att man planerar ligga på netto 0 koldioxidutsläpp år 2070. Det är extremt låga ambitioner och räcker inte alls. Jag förstår att det kan uppstå frustration bland unga. Man upplever att världsledarna inte tar det som den kris det är.

Vad gjorde ni under den tid ni var på plats?

– Några av mina kompisar var med på aktioner och demonstrationer varje dag. Jag var med på den stora demonstrationen på fredagen, som arrangerades av Fridays for Future. Vi var 30 000 som deltog, det var väldigt häftigt att se så många unga demonstrera, men också att många arbetare och andra organisationer var där i solidaritet.

Vi såg på Facebook att ni fick möta Sveriges statsminister. Hur gick det till?

– Vi var på ett antal presskonferenser där han var med, den första var under öppningen av den svenska paviljongen. Vi gick runt och pratade med människor i delegationen och Stefan Löfvén fick syn på våra scoutskjortor – alla andra hade ju kostym – så han kom fram och presenterade sig. Han frågade vad vi gjorde där och vad vi hade för agenda.

– Så vi berättade att vi representerade civilsamhället och scoutrörelsen och var där för att föra fram ungdomsperspektivet. Vi sa att 60 procent av alla unga känner klimatångest och berättade om unga scouter från hela världen som vi intervjuat. Vi diskuterade scoutrörelsen lite, tydligen är hans fru Ulla scout, och hennes barnbarn med.

Sofia Westergren, Stefan Löfvén och Siri Ankarfors. Foto: Privat

Träffade ni fler höjdare?

– Ja, vi var på en annan pressträff med Nordens alla ledare. Jag gick fram och pratade med Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges nya statsminister Jonas Gahr Støre. Vi gav honom ett flygblad med info om scoutrörelsens del i klimatkampen, och han frågade mycket om scoutrörelsen i Sverige.

– Vi sprang även på Storbritanniens förra premiärminister Theresa May, och pratade med henne om scouter och ungas del i kampen för klimaträttvisa. Hon sa att det var skönt att se unga på plats eftersom det är vi som kommer få ärva frågan och kämpa för den i framtiden.

”Det ska inte vara två olika saker att vara scout och att kämpa för klimaträttvisa.”

Siri Ankarfors

Hur ser NSF:s engagemang i klimatfrågan ut i övrigt?

– När vi som reste samtalat om våra förbunds del i klimatkampen så har vi alla bilden av att NSF är de som gör mest inom scoutrörelsen vad gäller klimatet. I NSF är frågan levande på ett annat sätt än i andra delar av scoutrörelsen. Det är ju kul att tillhöra de som gör mest, men samtidigt frustrerande att andra förbund inte gör mer.

–Vi i gruppen som var på COP26 vill uppmuntra fler att jobba för klimaträttvisa. Vi har skapat en facebookgrupp för att samla fler som vill lära sig om klimaträttvisa. Som scout borde det vara självklart att stå upp för klimatet och det behövs ett forum för det. Det ska inte vara två olika saker att vara scout och att kämpa för klimaträttvisa, det ska vara enkelt att kämpa för klimatet inom scoutrörelsen. Så nu brainstormar vi kring hur vi som grupp ska gå vidare.

Fotnot: Nykterhetsrörelsens scoutförbund förkortas NSF. World Association of Girl Guides and Girl Scouts förkortas WAGGGS.

Mer från Accent