Rosa villan är med sin rosa fasad och sitt udda utseende ett landmärke i Jönköping. Foto: Sofia Beijer

De fixade drömkåken

UNF:s Jönköpingsdistrikt gav sig in i kampen för ett nedgånget hus. Flera år och ännu fler miljoner kronor senare har Rosa villan nu öppnat.

Sommardagen är stekhet. På gräsmattorna och sandbankarna runt Rosa villan trängs Jön­köpingsbor så mycket som
covidestriktionerna tillåter.

– I måndags var det mulet och helt dött här, jag tror inte att det gick förbi mer än 25 personer på hela dagen. Idag har säkert tusen personer passerat, säger Simon Brehmer som bemannar glasskiosken och som varit projektledare för Rosa villans renovering.

Bara en smal cykelbana skiljer villans uteservering från Vätterns klarblå vatten. På andra sidan huset ligger en stor parkering och hållplatser för två av Jönköpings stambussar. Det var främst läget som Jönköpingsdistriktet av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, betalade för när de köpte villan för 1,5 miljon kronor. Själva huset var i ett bedrövligt skick.

– Det var en dykarklubb som hade villan innan. Huset var helt klart murrigt på det dåliga sättet, säger Paulina Sjöberg.

”Det hade varit billigare att riva och bygga nytt, men vi ville bevara husets unika karaktär.”

Henrik Yxing

Hon har varit aktiv i UNF länge och minns att de började snegla på huset för nästan tio år sedan. Men när de väl fick tillgång till fastigheten uppdagades en hel del brister bortom den murriga inredningen.

– Mycket var sämre än vad vi först trott. Det har vi fått förbättra så att huset ska hålla i minst 20 år till, säger Henrik Yxing som är distriktsordförande.

Dykarna hade haft för vana att hänga upp sina blöta dykardräkter i källaren, vilket lämnat efter sig en hel del mögel. Men det var långt ifrån det värsta. Värre var att elektricitet och ventilation var helt föråldrad och behövde bytas ut.

– Det hade varit billigare att riva och bygga nytt, men vi ville bevara husets unika karaktär. Dessutom så är byggnaden Q-märkt, säger Henrik Yxing.

Med hjälp av bidrag från kommunen, Boverket, och lån från den övriga nykterhetsrörelsen har huset nu rustats upp för cirka 11 miljoner kronor.

– Villan är ju ikonisk. Jag åker förbi med bussen här utanför flera dagar i veckan och ser huset, det är inte så blygsamt. Det är stort, med konstiga vinklar – och rosa. Det vill man ju inte ändra på, säger Paulina Sjöberg.

Det mesta av renoveringsarbetet har utförts av externa entreprenörer, men vissa enklare uppgifter har de kunnat göra själva. Henrik Yxing minns speciellt hur de släppte loss ett gäng UNF:are på att riva en bardisk.

– Det var ju ett bra sätt att involvera kids i renoveringen. Man kanske inte kan installera ett eluttag, men alla kan riva en bardisk och därmed känna ett ägandeskap för projektet, säger Paulina Sjöberg.

Paulina Sjöberg minns när UNF-­distriktet började snegla på Rosa villan för nästan tio år sedan. Foto: Sofia Beijer.

Utomhus dallrar luften och i den lilla glasskiosken som vetter mot vattnet sliter Simon och Paulina med att avverka kön som bildats ner mot cykelvägen. Paulina är delvis här till låns från Länsnykterhetsförbundet i Jönköping. Simon har tagit ledigt från sitt jobb för att arbeta i kiosken under premiärveckan. Resten av sommaren bemannas kiosken framförallt av feriearbetare, totalt närmare ett 70-tal.

– Men vi kommer behöva komplettera med ideellt arbete på helgerna, säger Paulina Sjöberg.

Till fiket har tre personer anställts under sommaren. Henrik Yxing tror
inte att många inser att ett engagemang i UNF Jönköpings distriktsstyrelse från och med nu kommer innebära att man även är ansvarig för ett café och ett stort hus.

– Det sker inte så många stora satsningar i UNF just nu, och jag själv brinner väldigt mycket för de stora satsningarna. Det har varit otroligt roligt och samtidigt läskigt och utmanande att genomföra detta. Det är ju ingen av oss som gjort något sånt här förut, säger han.

Foto: Sofia Beijer.

Inne i fiket som utgör den större delen av husets nedervåning är ventilationen på full effekt, och luften är sval. De nymålade, mintgröna väggarna bidrar till det svalkande intrycket. Renoveringen har avklarats på mindre än ett år, tanken var att huset skulle stå klart till kongressen 2021, som skulle ha hållits i Jönköping, om det inte varit för pandemin.

– Så för oss är det lite extra synd att det inte blev någon kongress, säger Paulina Sjöberg.

På övervåningen ryms soffor och en tv, samt ett personalutrymme som under vinterhalvåret kan förvandlas till konferenslokal för uthyrning. Annars är det främst under sommaren som villan kan dra in pengar till distriktet.

– Vi tänker att fiket kan ha öppet vid specifika tillfällen. Att man arrangerar söndagsbruncher till exempel, säger Simon Brehmer.

T.v: Simon Brehmer. T.h: Henrik Yxing. Foto: Sofia Beijer.

Efter en snabb uträkning säger han att de skulle behöva sälja 32 000 glasskulor under sommaren för att gå runt. Men Henrik Yxing är inte särskilt orolig.

– Det krävs bra väder för att det här ska gå runt. Men vår kundbas finns redan på plats så vi behöver inte marknadsföra oss, säger han.

”UNF Jönköping har aldrig varit rädda för utmaningar.”

Paulina Sjöberg

Generellt har trenden inom IOGT-NTO under de senaste åren varit att göra sig av med lokaler som står och kostar pengar. Att nya fastigheter köps hör inte till vanligheterna.

– UNF Jönköping har aldrig varit rädda för utmaningar, säger Paulina Sjöberg.

– Saker som är jobbiga att genomföra är också engagerande, säger Henrik Yxing.

Mer från Accent