Efter en utredning har Dagöholms styrelse tagit beslutet att verksamheten på IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm, som ligger utanför Katrineholm i Sörmland, avvecklas. Enligt ordföranden i Dagöholms styrelse, Kerstin Eriksson, är grunden för beslutet att anläggningen är för kostsam och tungrodd.
– Det är ju ingen nyhet att vi haft problem med ekonomin i flera år. Det är en stor och personalkrävande anläggning, och så kom dessutom pandemin, säger hon.
– Men visst är det sorgligt, det här huset har betytt så mycket för många. Bara den senaste femårsperioden har 450 människor fått hjälp och behandling här.
Den genomsnittliga beläggningen på Dagöholm har legat på cirka 20 gäster, idag är de ett 10-tal kvar.
– Varje person har fått en egen plan för framtiden efter Dagöholm, som gjorts i samarbete med den placerande kommunen. Ingen ska hamna mellan stolarna.
I verksamheten arbetar också 18 personer, som nu sägs upp. VD Thomas Barrögård Fahlquist har redan slutat.
– Han har slitit så hårt i flera år för att få det att gå ihop. Det faller ingen som helst skugga över honom, det vill jag verkligen understryka, säger Kerstin Eriksson.
Dagöholms styrelse fortsätter nu att arbeta med fokus på framtiden.
– Det finns inga planer på att IOGT-NTO ska avveckla sitt engagemang inom vård och behandling, tvärtom ska det utvecklas, och vi ska presentera en plan för hur det ska gå till.
Fotnot: 2013 beslutade IOGT-NTO:s kongress att det egna behandlingshemmet Dagöholm skulle sluta ta emot klienter som medicineras med opioider, så kallad läkemedelsassisterad behandling, Laro. Istället skulle Dagöholm bli ett drogfritt behandlingshem och erbjuda en hel vårdkedja, från avgiftning till utslussning i samhället.