Mona Örjes, förbundsordförande för IOGT-NTO-rörelsens barnverksamhet Junis är taggad efter fjolårets framgångar.
Hur är läget inför sommaren när det gäller Junis lägerverksamhet?
– Faktiskt ganska bra! Vi är taggade efter förra årets stora framgångar, då vi nådde rekordmånga barn – 5 000 deltagare! Det var en viktig insats under ett år som var tufft för många barn, och jag är oerhört tacksam för alla fantastiska ledare som gjorde allt de kunde för att ställa om läger och göra verksamhet på nya sätt.
– I år är det faktiskt lite mer utmanande, eftersom smittspridningen hos barn har varit högre under våren. Vi vet att arrangörer avvaktar lite, och att det finns planer för fler aktiviteter än det som just nu ligger på vår sommarlägerwebb. Vi har rekommenderat att man kanske väljer att lägga aktiviteter mot slutet av sommaren snarare än början, eftersom fler vuxna kommer att vara vaccinerade då och eftersom smittspridningen då förhoppningsvis är betydligt lägre.
Fler skillnader?
– Några stora läger görs om till flera kortare läger med färre deltagare vardera. Några ordnar flera dagaktiviteter i stället för övernattningsläger. Några har olika lägerdagar för barn från olika kommuner för att inte blanda barn från ett större geografiskt område.
– Precis som förra året lägger vi mycket vikt vid att det ska kännas tryggt för barn, föräldrar och ledare. Det kräver många små omställningar, till exempel kring servering av mat, tydliga rutiner för handhygien, att barnen kanske inte delar tält med någon från någon annan klass etcetera.
Blir det några nyheter i år?
– Många är sugna på att testa Junis nya verksamhetsmetod Junis sport, där fokus är rörelseglädje, och där alla kan vara med och alla är vinnare. Jag vet att det kommer att spelas frisbeegolf som aldrig förr runtom i landet! På flera ställen kombineras det med Junis skattjakt, som också är en aktivitet som vi har utvecklat under pandemitiden. Flera läger kommer att jobba kreativt med globala målen genom konstprojektet Vi skapar framtiden.
Något/några läger du vill nämna särskilt?
– Njae… alltså egentligen inte. Det blir så många härliga läger så det är svårt att välja! Det blir kojbyggarläger, piratläger, medeltidsläger, festivalläger, cirkuskollo, äventyrsläger, konstläger, familjedagar… Jag blir alldeles varm i magen bara av att titta på listan av vad som erbjuds runt om i Junislandet.
– Umeå, vår största förening, kommer som vanligt att erbjuda minst en aktivitet varje dag hela sommarlovet. En viktig insats för att alla barn ska kunna komma tillbaka till skolan och berätta om något härligt de har gjort på sommarlovet!
Hur många ledare är involverade i sommarens lägerverksamhet?
– Det är svårt att veta, men förra året var det cirka 570 ledare som fixade sommaraktiviteterna.
Och hur många barn?
– Också väldigt svårt att veta. Ett vanligt år tidigare har det ofta handlat om cirka 4 000 deltagare, men som sagt, förra året var det som sagt 5 000.
Hur gör man om man vill bli Junisledare? Vilka krav ställs?
– Man kan bli ledare i Junis från det år som man fyller 15. Man måste vara medlem i något av de övriga förbunden i IOGT-NTO-rörelsen, och alltså stå bakom grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet.
– Vi börjar med ett introduktionssamtal med den som är intresserad, och om man är lämplig får man sen delta i en grundutbildning som ofta ligger under en helg, men ibland under en rad kvällsträffar. Där får man lära sig mer om Junis, reflektera kring ledarskap och hur man ser till att barnens bästa är i fokus. Vi brukar säga att det är en förmån att få vara ledare i Junis, inte en rättighet, och det är förstås viktigt att man är lämplig för detta härliga uppdrag!
Mer information om sommaren läger hittar du på Junis sommarkarta.