Engagemang

Årets by är rena Drömme(n)

Samarbete över generations- och föreningsgränserna är ett vinnande koncept. Det kan IOGT-NTO Drömme intyga.

För andra året i rad delar den regionala länsavdelningen av Hela Sverige ska leva ut utmärkelsen Årets by i Västernorrland. I år går priset till Drömme i Örnsköldsviks kommun.

Motiveringen lyder: Drömme är en bygd som kännetecknas av ett starkt lokalt engagemang över generationsgränserna, ett resultat av ett utvecklat samarbete mellan Drömme Intresseförening, Drömme IOGT och Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är navet – vävstuga, möten, teatersalong och inte minst studiecirklar på temat Framtidens by.

Olle Häggström, ordförande i Drömme IOGT-NTO, säger att utmärkelsen är ett bevis på hur viktig nykterhetsrörelsen är i svenska byar och småstäder. Han hoppas att fler IOGT-NTO-föreningar ökar samarbetet med andra typer av föreningar.

– Annars är risken att vi blir för introverta. Det tycker jag att vi måste tänka mer på i rörelsen: hur man kan verka på den ort man finns och skapa ett tydligt samhällsengagemang, säger han.

I Drömme bor drygt 170 personer, och IOGT-NTO är föreningen som driver samlingslokalen Valhalla, som beskrivs som navet i byn. Här ryms teatersalong, studiecirklar, vävstuga och andra möten.

– Det är viktigt att vi driver en alkoholfri mötesplats där vi känner att vi har andra med oss. Därför är det viktigt med samverkan, exempelvis när man ordnar större kulturengagemang, säger Olle Häggström.

Som exempel tar han upp hur icke-medlemmar nyligen var med och hjälpte till att byta ut fönster på Valhalla, medan andra har jobbat i köket under olika evenemang. De har också skapat teaterprojekt tillsammans med andra föreningar.

– Även om alla inte är helnykterister ser de ett värde av att ha en nykterhetsorganisation i byn, och respekterar det. På mindre orter är det risk för konkurrens om vi inte samverkar, säger Olle Häggström.

Orten kommer att fortsätta i den så kallade ”Drömme-andan”, med laganda mellan föreningarna. Nu ska Drömme även få en skylt att sätta upp i byn med utmärkelsen, samt en prissumma motsvarande 15 000 kronor. Exakt hur de ska använda pengarna är inte helt klart ännu.

– Men vi har många idéer. Bland annat har vi en ny odlingsyta som vi skulle kunna använda pengarna till, och så har vi pratat om ett utomhusgym.

Mer från Accent