Livsstil

Vit januari bra för hälsan

En månad utan alkohol kan ge den fysiska och psykiska hälsan en skjuts. Men en enda månad kompenserar inte för resten av året.

Januari är månaden då det är trångt på gymmet och tipsen på hur man ska gå ner i vikt och leva hälsosamt trängs i media. Många väljer också att ta en ”vit” januari utan alkohol. För några är det ett nyårslöfte som ska uppfyllas. Enligt en ny undersökning, som Hjärt-Lungfonden låtit Sifo göra, kan 8 procent av de svarande tänka sig att minska sin alkoholkonsumtion för att leva mer hälsosamt. För andra är det helgernas frosserier som ska uppvägas. 

Forskningen visar att även ett så kort uppehåll som en månad kan ge positiva effekter på hälsan. En brittisk studie som publicerades 2018 visade på förbättrad insulinkänslighet, lägre blodtryck, viktminskning samt färre cancerrelaterade proteiner i blodet. 

Jolanta Burke, forskare i psykologi vid RCSI University of Medicine and Health Sciences i Dublin, har en annan ingång till varför hon valt att avstå från alkohol under januari när hon intervjuas i Svenska Dagbladet.

– Vi pratar ofta om kroppen och hjärnan som separata enheter, men allt hänger ihop. När vår kropp är hälsosammare, då blir också vår hjärna det, säger hon.

Hon har noterat att julledigheten innebär en extra risk för psykisk ohälsa. Och det är inte bara de som är ensamma som mår dåligt. Ett skäl kan vara att vi under längre ledigheter får tid att reflektera kring hur vi lever och kommer på att vi vill göra förändringar. Men enligt Jolanta Burke verkar det också handla om hur vi känner efter att vi uppnått ett mål.

– När vi tittade på det här såg vi att vi ofta när vi nått ett mål, efter att vi firat, hamnar i en dipp i stället för att känna tillfredsställelse.

Så även den som uppnått den perfekta julen och fått alla klapparna på önskelistan kan känna tomhet. Enligt Jolanta Burke ska vi inte ta det till intäkt för att avstå från att sätta upp mål. De är nämligen viktiga för oss genom att göra oss motiverade, engagerade och lyckliga. Därför är hennes tips snarare att sätta upp nya mål. Och då är ett hälsorelaterat mål en utmärkt idé.

Men någon övertro på resultatet av en vit månad ska man inte ha. 

– Nackdelen är om man tänker att det här kan kompensera för att man inte gör något åt sina alkoholvanor de andra 11 månaderna på året, säger Sara Wallhed Finn, legitimerad psykolog, forskare på Karolinska institutet och anställd på mottagningen för alkohol och hälsa Riddargatan 1, till SVT.

Alla klarar inte heller att ta en vit månad. Om du försökt och upptäckt att du inte klarar det kan det vara dags att söka hjälp. På 1177 hittar du tips och länkar till ställen att vända sig till. 

Mer från Accent