Forskning

Studie: Nytt vaccin mot heroinmissbruk

Forskaren Jim Kanda berättar om vaccinet och resultaten av studien på You Tube.

 .

Forskare vid The Scripps research institute i Kalifornien, USA, kan möjligtvis sitta på en mirakellösning för heroinmissbrukare. Ett nytt vaccin – som i alla fall får råttor att självmant sluta med drogen.

I en ny studie har forskare testat att vaccinera heroinberoende råttor med ett nyutvecklat vaccin. Fler än hälften av råttorna slutade att självadministrera heroin genom att trycka på en spak efter att de vaccinerats några gånger. Medans alla råttor i kontrollgrupperna fortsatte att ta heroin.

– Det är extremt effektivt. Förhoppningen är att ett så pass skyddande vaccin kommer att bli ett behandlingsalternativ för dem som försöker bryta sitt beroende av heroin, säger forskaren Kim D. Janda i en kommentar till studien.

Vaccinet skapar antikroppar som stoppar heroinet från att nå hjärnan och känslan av att bli hög uteblir. Vaccinet stoppar inte bara själva heroinet utan även ämnet 6-acetylmorfin som heroin snabbt omvandlas till i kroppen samt morfin. Det fungerar däremot inte på substitutionsläkemedel som metadon och inte heller opiatläkemedel som oxycodone.

Joanna Wågström

 .

Här kan du läsa pressmeddelandet från The Scripps research institute.

 .

Mer från Accent