USA

Studie om måttlighetsdrickande skulle bekostas av alkoholindustrin

När amerikanska National Institute of Health skulle sjösätta en enorm studie för att undersöka måttlighetsdrickande vände man sig till alkoholföretagen för ekonomisk backning.

Den omfattande studien skulle sträcka sig över 10 år behövde 600 miljoner kronor för att finansieras. Om den kunde visa på hälsoeffekter av måttligt drickande skulle effekterna kunna vara omfattande. Initiativtagarna presenterade sin idé för höjdare inom alkoholbranschen 2014 och pengarna sköts till av företag som Anheuser Busch Inbev och Heineken. Det kunde New York Times avslöja tidigare i år.

Myndigheten har vid flera tillfällen dementerat att man skulle ha diskuterat studien upplägg med alkoholföretagen. Men korrespondens och vittnesmål som New York Times tagit del av visar att företrädare för National Institute of Health vid flera tillfällen träffat företrädare för alkoholindustrin. Man har då antytt att studiens resultat kommer att tala för det hälsosamma i måttlighetsdrickande.

Högt uppsatta forskare beskrev för alkoholindustrin hur de var övertygade om att en storskalig studie av måttlighetsdrickande skulle visa på hälsofördelar. En tillräckligt omfattande studie skulle kunna leda till att alkohol skulle kunna inkluderas i en rekommenderad kost.

National institure of Health har efter avslöjandet lagt studien i frysboxen och kommer undersöka om man bröt mot sina egna regler när man uppvaktade alkoholindustrin för att bekosta projektet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer