Att alkohol, och särskilt vin kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom har visats i många studier. Det fick Ingrid Persson, farmakologiforskare i Linköping, att fundera över om det kan vara någon kemikalie i vinet som påverkar enzymet ACE.
Ingrid Persson lät mänskliga navelsträngsceller bada i vin, rött, vitt och rosé, samt i druvjuice och resveratrol, ett kosttillskott som utvinns ur druvor. De jämfördes med celler som badade i 13-procentig etanol, ungefär samma alkoholhalt som vinet.
Samtliga vinsorter och den alkoholfria röda druvjuicen sänkte aktiviteten hos enzymet ACE. Den vita druvjuicen, kosttillskottet och etanolen hade däremot ingen effekt.
Den som drabbas av hjärtsjukdom får ofta läkemedel som hämmar ACE.
Slutsatsen som Ingrid Persson drar är att det inte är alkoholen utan de kemikalier, flavonoider, som finns i bland annat vindruvor, som ger effekten.
Studien publicerades online den 25 februari 2013 i tidskriften International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases.