Forskning

Professor föreslår licens på cannabis i Storbritannien

DRUGNEWS. Inför försäljning av vissa former av cannabis på licens. Det föreslår professor Roger Pertwee, en av Storbritanniens ledande forskare om drogen. Det skulle få bort handeln med drogen från kriminella kretsar, menar han.

Professorn i neurofarmakologi vid universitet i Aberdeen förde fram förslaget i samband med en konferens med British Science Association i Birmingham nyligen.

Pertwee vill initiera en diskussion om licensering av cannabis för rekreationellt bruk och menar att det rätt skött inte skulle vara mer riskabelt än alkohol. ”Vi har körkort för att få köra bil, varför inte cannabis-körkort?”, undrar han.

Han är medveten om hälsorisker med cannabis och anser att åldersgräns på 21 år bör gälla för licenser. Och drogen bör heller inte tillåtas för personer med allvarliga psykiska problem.

Roger Pertwee vill inte heller att legal cannabis ska få rökas som joint, då det kan leda till lungcancer, utan den skulle intas på andra sätt än förbränning, exempelvis förångning i ”vaporizers”.

Han har nu utvecklat ett ”extrem-system” över vissa former av cannabis som skulle legaliseras och få varumärkessäljas. Och uppmanar till en bred expertdiskussion för att ”hitta en bättre lösning än vi har idag”.

Cannabisrökning är omfattande i Storbritannien. Röster har höjts om avkriminalisering, men olika regeringar har hittills stått emot. Drogen nedklassades i farlighet 2002, men det revs upp ifjol sedan missbruk ökat och gått ner i åldrarna.

I sin forskning har professor Pertwee bland annat studerat hur cannabis kan användas i medicinskt syfte. Han lade nyligen fram rön om hur Omega-3, som finns i exempelvis fiskolja, kan öka kroppens produktion av endocannabinoider som stimulerar belöningssystemet.

I Storbritannien släpptes i juni cannabisbaserade läkemedlet Sativex som smärtlindring för bl a MS-patienter.

Drugnews/SL

Mer från Accent