USA

Narkotika allt vanligare i USA

Allt fler amerikaner använder narkotika. Men bland de yngsta märks en sjunkande trend.

Idag släpptes den årliga rapporten om amerikansk drogkonsumtion från Substance Abuse & Mental Health Services Administration, SAMSHA.

Rapporten visar att 23,9 miljoner amerikaner över 12 år använde någon illegal drog 2012. Det motsvarar 9,2 procent av befolkningen. Det rör sig inte om någon dramatisk ökning, men är ändå en stadigt uppåtgående trend sedan 2007 då 8,0 procent använde illegala droger.

Den vanligaste drogen är marijuana med 18,9 miljoner användare. Det är 79 procent av droganvändarna. Närmare två tredjedelar (62,8 procent) av droganvändarna använde bara marijuana, 21 procent använde endast andra droger och 16, 2 procent använde både marijuana och andra droger.

Positivt i årets undersökning är att användningen av droger bland de yngsta minskar. Av alla unga mellan 12 – 17 år använder 9,5 procent illegala droger. Marijuana är vanligast och används av 7,2 procent.

Även om 9,5 procent är mycket i en svensk jämförelse så är det den näst lägsta siffran på tio år. År 2008 var siffran nere i 9,3 procent, men sedan dess har den konstant legat över tio procent.

De droger som ökar är marijuana, opiater, centralstimulerande droger och icke-medicinskt bruk av lugnande medel och smärtstillande.
Kokain, hallucinogener och sömnmedel minskar i popularitet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer