Ny undersökning

Många oroar sig över alkohol i jul

Mer än var fjärde svensk oroar sig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket. Var femte har också varit med om att julfirandet påverkats negativt av för mycket alkohol.

Julen är kantad av festligheter och mycket kretsar kring måltider. Det gör julen till en av de högtider då det dricks mest alkohol. Det får konsekvenser. Var femte svensk, 20 procent, tycker att deras julfirande någon gång har påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort, på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Kvinnor drabbas oftare än män, 26 procent av kvinnorna har varit med om att julfirandet störts av någon annans drickande.

Det märks också hos IOGT-NTO:s alkoholrådgivning, 020-80 80 80.

– Efter jul, liksom efter midsommar, påsk och semestern, ökar telefonsamtalen. Det är ofta anhöriga som ringer med funderingar. Många ifrågasätter sin egen oro och undrar om de har för höga krav eller fel förväntningar. Det är vanligt att man lägger skulden på sig själv, säger Olle Andersson, som varit ansvarig för alkoholrådgivningen sedan den startade 2003. 

Olle Andersson. Foto: Privat

Men det är inte bara anhöriga som hör av sig.

– Många som ringer är oroliga för sin egen konsumtion och vill veta vart de ska vända sig. Vi är ju inget journummer så det är ingen som ringer på fyllan. De ringer efter helgerna när det lugnat ner sig och de är tillbaka på jobbet eller ensamma hemma.

Mer än var fjärde svensk, 28 procent, oroar sig också för att någon de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Inte heller här råder jämställdhet; 32 procent av kvinnorna och 25 procent av männen oroar sig.

”Försök prata i förväg om hur ni vill ha det. Utan moraliserande eller pekpinnar. ”

Olle Andersson

Att många oroar sig märker Olle Andersson också av.

– Många ringer före helgerna och undrar vad de kan göra. Jag brukar säga att de ska försöka prata i förväg om hur de vill ha det. Kom överens om en gemensam hållning: Den här julen har vi alkoholfritt, eller vad man tycker är lämpligt. Det viktiga är att man tar upp det på ett kärleksfullt sätt utan moraliserande eller pekpinnar. 

Han påpekar att man inte kan tala om för någon annan hur de ska förhålla sig till alkohol.

– Man kan inte hindra vuxna från att dricka om de vill, och den som har problem med alkohol vill antagligen inte prata om det. Men man kan själv tala om hur man vill ha det. Det viktiga är att ingen känner sig trängd eller anklagad. 

Ett sätt kan vara att övertyga de vuxna man ska fira jul med att skriva under IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj och ta ställning för att fira en vit jul för barnens skull. 

Att avstå från alkohol helt eller åtminstone minska ner på mängden verkar inte vara något problem för de flesta; 66 procent av deltagarna i IQ:s undersökning tror att deras julfirande skulle bli lika bra (61 procent) eller bättre (5 procent) om det konsumerades mindre alkohol. Endast 6 procent, 10 procent av männen och 2 procent kvinnorna tror att julfirandet skulle bli sämre.

”Jag tycker att julmust är en alldeles förträfflig dryck till julmat. Alkoholfri öl ett utmärkt alternativ.”

Olle Andersson

Den som har möjlighet att påverka innehållet på julbordet kan också se till att det serveras goda alkoholfria drycker.

– Jag tycker att julmust är en alldeles förträfflig dryck till julmat, men för den som inte vill ha söt dryck så är alkoholfri öl ett utmärkt alternativ, säger Olle Andersson.

Numera finns även julöl som är alkoholfri, även om den kan vara svår att få tag på. På Systembolaget finns åtminstone två sorter. Eller varför inte imponera på gästerna genom att bjuda på någon av Accents alkoholfria vinterdrinkar?

Mer från Accent