Thomas Jordansson. Foto: Jens Wingren

Fira en vit jul med Accents vinterdrinkar

Det är dags att börja koka sockerlagen och plocka fram finglasen. Här är årets alkoholfria drinkar för jul och nyår att imponera på släkt och vänner med.

En vit jul ger många positiva upplevelser – inte minst på dryckesfronten. Ta dina smaklökar till nästa nivå med Accents vinterdrinkar. Drinkarna är skapade av den prisbelönte bartendern Thomas Jordansson på Cuckoos nest i Göteborg, exklusivt för Accents läsare.

– Jag gillar att arbeta med alkoholfria drinkar eftersom det är en utmaning. Man måste tänka på ett helt annat sätt, många av drinkarna som jag presenterat här är ju varianter på klassiker, men hur får man dem att bli mer än bara sött eller surt?

Målet är att skapa drinkar som blir ”snackisar.”

– Man måste tänka i nya banor, leta efter unika smakkombinationer och hitta andra sätt att bygga ett djup i drinken, säger Thomas Jordansson.

Ingefärsfräsch pick-me-up
2 cl sockerlag*
2 cl citronjuice
¼ muddlat** rött äpple
1 cm muddlad ingefära
4cl vatten
Blanda ingredienserna och tillsätt lite varmvatten för att ta fram smakerna. Skaka med is och dekorera med timjan på toppen. Drick när du behöver extra energi under städningen dagen innan, eller dagen efter.

Tedrink för två
2cl rosenkvittensaft
1cl vinäger (gärna av en lite finare sort)
2cl citronsockerlag
10cl kallt rooiboste
Blanda och skaka ingredienserna. Servera kallt i en fin karaff och drick med någon speciell.

”Te är en av mina favoritdrycker att jobba med. Te har en härlig dovhet i sig”

Thomas Jordansson

Kanelkryddad Irish coffee
2cl kanel- och rosmarinsockerlag
1 cl pumpasockerlag
18 cl kaffe (ungefär en kopp)
skummad grädde
Blanda ner den kryddade sockerlagen i det varma kaffet. Skumma ner grädden och skaka om lätt. Pryd drinken med en kvist rosmarin som grillar lite lätt över ett levande ljus. Rosmarin ger från sig en rökelseliknande doft när den hettas upp. Drick på annandagen under en pläd framför brasan.

Pumpadrink med citron
4cl pumpasockerlag
4cl citronsockerlag
1cl umesirap – en japansk sirap gjord på gröna plommon som går att hitta i många mataffärer med asiatiskt sortiment
3cl vatten
1 droppe tryffelolja
Toppa med hjortronskum
Blanda ingredienserna. Använd en gräddsifon för att göra ett skum på 7 delar hjortronsockerlag, 1 del citronsyra***, 0,5 dl grädde och en äggvita. Använd 1-2 patroner kolsyra beroende på hur stor sifonen är. Toppa med krasse för en pepprig bismak. Bjud på denna drink innan nyårsmiddagen för att imponera på dina gäster.

Lakritsbubbel för tolvslaget
3cl lakritssockerlag (låt lakritsroten koka extra länge med sockerlagen, tillsätt gärna anis och fänkålsfrön)
1cl citronsyra
Toppa med alkoholfritt bubbel och fira in det nya året!

Gör din egen drink
Låt fantasin flöda fritt med hjälp av Thomas grundrecept! Använd dessa drinkbaser, muddla olika smaksättande frukter, bär eller annat gott. Testa dig fram och skicka in receptet på din bästa drink till oss!

Bas 1:
2cl sockerlag
2cl citronsaft
Ger en balans mellan syra och sötma med en fräsch smak av citron

Bas 2:
2cl sockerlag
1cl citronsyra
Samma balans mellan surt och sött, men utan smak av citron

Bas 3:
2cl sockerlag
1cl vinäger
Vinäger ger en muskighet och låter dig laborera med olika typer av vinäger för att få fram olika smaker.

*Så gör du sockerlag
Sockerlag görs genom att blanda lika delar vatten och socker och sen koka dem tills vätskan blivit klar. Om du kokar din sockerlag med en smaksättare som, kanel, pumpa eller citron så får du en sockerlag med smak. Den färdiga lagen håller sig flera veckor i kylskåp.

**Så muddlar du
Muddla innebär att krossa något för att sedan sila ut vätskan. Det finns speciella redskap för att muddla men om du inte känner dig redo att inhandla nya köksredskap så kan du även använda en mortel eller en juice­mixer.

***Så gör du citronsyra
Blanda ut 5 centiliter citronsyrepulver i 50 centiliter vatten så får du en bra syrlighet att balansera din sockerlag med. Citronsyra ger en fräsch syrlighet utan att tillföra någon annan smak.

Mer från Accent