Forskning

Läkemedel mot skallighet minskar intresset för alkohol

Två tredje delar av dem som använder läkemedlet Finasterid minskar sin alkoholkonsumtion.

I en undersökning av sexuella biverkningar av läkemedlet Finasterid visade det sig också att 65 procent av männen dricker mindre alkohol än de gjorde före behandlingen.  Hela 18 personer har slutat dricka helt. Tre procent dricker mer än tidigare och för 32 procent har inte konsumtionen ändrats alls. Det skriver LiveScience.com.

Finasterid används både mot håravfall och, i större doser, mot prostataförstoring.

Undersökningen gjordes på 83 friska män mellan 21 och 46 år som hade slutat ta medicinen för minst tre månader sedan, men fortfarande märkte av effekter på sexlust och potens.

Varför männen dricker mindre är oklart, men enligt Michael Irwig, endokrinolog och biträdande professor vid George Washington University School of Medicine och ansvarig förstudien, kan det bero på minskad produktion av vissa hormoner, neurosteroider, som är troligen är kopplade till alkoholdrickande. Männen rapporterar lägre tolerans för alkohol, att de kände sig oroliga när de drack eller att baksmällan varade längre.

Även om det minskade drickandet snarast är positivt för männens hälsa oroas forskarna av att männen dessutom uppvisar ökade tecken på depression.

Michael Irwig tror inte att männen dragit ner på alkoholkonsumtionen i syfte att förbättra sitt sexliv.

− Forskningen tyder snarare på att delar av hjärnan som kan kopplas till alcohol påverkats av läkemedlet, säger han till LiveScience.com.

Han tycker att man ska tänka sig för innan man tar läkemedlet i kosmetiskt syfte på grund av de sexuella biverkningarna och risken för depression.

Studien publicerades online den 13 juni i tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Mer från Accent