Forskning

Fake news om cannabis som cancerbot ökar

Falska nyheter om cannabis som botmedel för cancer får stor spridning. 

En artikel med rubriken: ”Cancerinstitutet medger äntligen att marijuana dödar cancer” har genererat 4,26 miljoner kommentarer, delningar och gillanden på sociala medier de senaste åren – men nyheten är heltigenom falsk. Men när en organisation däremot publicerade en rapport som slog hål på informationen, genererade den endast 2 200 reaktioner på sociala medier.

Detta visar hur falska nyheter om cannabis som cancerbehandling kan spridas snabbt på nätet, och intresset för sådana nyhetsberättelser ökar. Det visar en ny studie som publicerats i Cureus Journal of Medical Science och genomfördes av ett amerikanskt forskarlag från Stanford University och The Interstate Radiation Oncology Center, IROC.

De slår fast att intresset för cannabis som cancerbehandling har nära fördubblats de senaste sju åren på nätet.

Forskarna jämförde sökaktiviteten för cancer och cannabis över tid med hjälp av verktyget Google Trends  och studerade ”relativ sökningsvolym”, RSV. De jämförde resultaten med sökningar för vanliga cancerbehandlingar och klassificerade nyheter på sociala medier om cannabisanvändning och cancer som falskt, korrekt eller irrelevant.

Det visade sig att sökvolymen för cannabis och cancer ökat tio gånger mer än frekvensen av standardbehandlingar under perioden 2011-2018.

I studien konstaterar de att användningen av alternativa behandlingar är särskilt vanligt hos cancerpatienter och har ökat successivt sedan 1970-talet. Av alla artiklar på sociala medier om alternativa cancerbehandlingar som de undersökte, förekom cannabis flest gånger; 23 procent av alla artiklar om alternativa cancerbehandlingar handlade om drogen.

80 procent av alla artiklar, som nämnde både cannabis och cancer, handlade om hur drogen kunde bota sjukdomen. Endast 2,5 procent var korrekta nyhetsartiklar som avrådde från cannabis som cancerbehandling.

Forskarna konstaterar att de falska nyheterna om cannabis som cancerbehandling ligger i linje med tre rådande samhällstrender: ett intresse för alternativa behandlingar, spridning av falska nyheter online och legalisering av cannabis.

I studien fann de även att sökningarna på nätet om cannabis som cancerbehandling ökade i stater i USA som legaliserat cannabis.

”När allt fler stater legaliserar cannabis för medicinskt- och fritidsbruk, och gör cannabis mer tillgängligt, så är det mer troligt att den växande trenden fortsätter”, skriver forskarna i studien.

De skriver också att cancerorganisationer har liten närvaro på sociala medier och sällan tar upp ämnen som cannabis, vilket resulterar i att de inte bemöter den felaktiga information som sprids.

Mer från Accent