Beroende

Alkoholtillvanda råttor vill ha kokain – trots elstötar

Det är vanligt att personer som är beroende av en drog också använder, eller är beroende av, andra droger. Nu visar ny forskning hur det kan gå till när alkohol blir en inkörsport till kokain.

Att de flesta heroinister också röker tobak är väl känt, liksom att få börjar använda narkotika utan att ha gått vägen över alkohol och eller tobak.

Det finns gott om studier, framförallt från Göteborg, som visar att nikotinberoende råttor väljer alkohol oftare än råttor utan beroende. Det verkar alltså som om en drog kan bana väg för en annan.

Nu visar en ny studie att råttor som fått alkohol en längre tid löper större risk att utveckla ett kokainberoende jämfört med råttor som bara druckit vatten. Det rapporterar SVT.

Råttorna var så angelägna att få kokain att de inte avskräcktes av milda elstötar mot tassarna.

– Det var ett tillräckligt stort obehag för att råttor som inte hade använt alkohol skulle ge upp, medan råttorna som hade blivit exponerade för alkohol under en längre period uppvisade en större benägenhet att förse sig med kokain, säger Markus Heilig, psykiatriprofessor, som forskar kring beroendesjukdomar vid Linköpings universitet, till SVT.

Däremot fungerade det inte tvärtom. Råttor som först fått kokain var inte mer angelägna om att få alkohol än råttor som inte fått kokain.

Forskarna fann att två proteiner i hjärnan brutits ner under den långvariga alkoholanvändningen. Samma resultat har de tidigare fått när de givit nikotin till råttor innan de senare erbjudits kokain. De nedbrutna proteinerna kan alltså ligga bakom den omprogrammering av hjärnan som ökar risken för kokainberoende.

Studien är publicerad i tidskriften Science Advances.

Mer från Accent