forskning

Alkohol triggar frosseri

Att många avslutar en alkoholdränkt utekväll med ett skrovmål vid korvkiosken är väl känt. Nu börjar forskarna förstå varför.

En ny studie, som publicerats i Nature Communications, visar att alkoholen aktiverar de celler i hjärnan som gör att vi blir hungriga. Detta trots att alkohol, eller etanol som det egentligen handlar om, är det mest kaloririka födoämnet efter fett.

– Vi funderade över hur alkohol är associerat med ätande i sociala situationer bland människor, och ville se om det fanns några underliggande neurologiska förklaringar till beteendet, säger Sarah Cains vid University College London till The Scientist, och fortsätter:

– Så här långt ser vi bara att det finns en länk, vi har ingen biologisk förklaring vad det är i alkohol som triggar ätande.

Det som forskarna nu upptäckt är att den så kallade agrp-neuronen aktiveras i hjärnan. Denna speciella neuron är viktig för att vi ska känna hunger och den aktiveras vid svält, och resulterar i intensiva hungerkänslor. Kliniska experiment med möss visar dock att även alkoholintag aktiverar hunger och impuls till överintag av föda.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent