Forskning

Äldre kvinnor dricker mer

Var tionde 75-årig svensk kvinna dricker för mycket alkohol. visar ny forskning. Det är en markant ökning sedan 1970-talet. Det beror bland annat på att dagens 75-åringar har med sig "kontinentala" dryckesvanor från yngre år.

Tio procent av svenska 75+ kvinnor har i dag en riskkonsumtion av alkohol; 14 glas vin eller mer per vecka. För 30 år sedan hade bara 0,6 procent av 75+ kvinnorna en riskkonsumtion.

Det visar en färsk studie från Centrum för åldrande och hälsa vid Sahlgrenska Institutet vid Göteborgs universitet. I studien har man jämfört kvinnor födda 1930 med kvinnor födda 1901. Det visar sig att kvinnorna födda 1930 tenderar att dricka betydligt mer än sina äldre medsystrar.

-Det beror på ändrade levnadsvanor –och mönster. Kvinnorna födda 1930 är den första generation kvinnor som har haft möjlighet att ta för sig yrkesmässigt och privat. De är beresta och har med sig de ”kontinentala” dryckesvanorna långt upp i åren. De har liknande förhållningssätt till alkohol, rökning och snus som män. De är dessutom piggare, friskare och mer sociala än tidigare generationer kvinnor, säger Magda Waern, professor och överläkare på Äldrecentrum vid Göteborgs universitet.

Bag-in-box kulturen och möjligheten att dricka vin till vardags, dessutom ofta med en övertro på alkoholens gynnsamma effekter, har alltså fått fäste också hos de äldre kvinnorna.

Men det ökade drickandet är riskabelt och kan bidra till en rad fysiska och psykiska problem hos äldre kvinnor, menar Magda Waern, som bland annat har forskat om äldre och självmord.

-Äldre lider ofta av mer ångest än yngre och tillsammans med en överkonsumtion av alkohol kan kombinationen bli fatal, med bland annat en ökad risk för självmord. Äldre kvinnor har också skörare fysik än män och en hög alkoholkonsumtion är farlig för såväl deras lever som deras minnesfunktion. Risken för leverskador och demens ökar. Dricker man för mycket ökar även risken för fallskador. Det är svårt att komma igen efter en höftfraktur när man är gammal, konstaterar Magda Waern.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer