alkohol

1 av 3 undviker fester av oro för andras drickande

Var tredje har avstått från en social tillställning på grund av att de tror att de kommer att påverkas negativt av att andra dricker för mycket.

De flesta har nog någon gång varit på en tillställning där en otrevlig situation uppstått på grund av att en påverkad person blivit för närgången eller aggressiv, sagt sanningar eller bara blivit alltför tjatig eller gråtmild. Men att mer än var tredje svensk avstått från att gå på en tillställning enbart på grund av misstanken om att den typen av situationer ska uppstå är ändå förvånande. Resultatet kommer från en färsk undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ.

– Det är överraskande höga siffror som visar hur mycket alkohol påverkar våra liv. Vi måste slå hål på myten om alkohol som en stämningshöjare och självklarhet för festen. Bilden vi matas med är positiv, men påverkan är negativ. Här har vi lite att jobba med, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Vi måste slå hål på myten om alkohol som en stämningshöjare och självklarhet för festen.

Att möta en tjatig alkoholpåverkad person kan vara nog så irriterande, men värre är att behöva känna sig otrygg eller rädd på grund av andras drickande. Hela 53 procent av kvinnorna och 26 procent av männen har någon gång blivit sexuellt trakasserade av en berusad person.

Och 71 procent av kvinnorna och 62 procent av männen har någon gång känt sig otrygga på krogen på grund av andras alkoholkonsumtion. Ute på stan har 60 procent av männen och 67 procent av kvinnorna känt sig otrygga på grund av berusade personer, och på fest hos vänner 38 procent av kvinnorna och 30 procent av männen.

Värst tycker Karin Hagman det är att var fjärde kvinna har känt sig otrygg hemma på grund av andras drickande.

– Det är en skrämmande siffra och dubbelt så stor som männens tolv procent. På krogen har man ju ändå gett sig in en alkoholfylld miljö, men att man ska känna sig otrygg på stan, eller, ännu värre, i sitt eget hem, tycker jag är hemskt faktiskt, säger hon.

Hon tillägger dock att de inte vet vad som ligger bakom siffran.

– Frågan är inte ställd så att vi får veta om det handlar om att kvinnor känner sig otrygga för att någon de har en nära relation till är våldsbenägen, eller om det är någon gäst. Inte heller vet vi om de oroar sig för att de själva eller andra ska utsättas för våld, eller för att få saker i hemmet förstörda. Det är något som vi vill gå vidare med och titta närmare på, säger hon.

Sedan tycker jag att man ska bjuda in till alkoholfria umgängen för att motverka alkoholkulturen.

IQ tipsar personer som misstänker att de själva dricker på ett sådant sätt att det påverkar andra, att våga prata om det och fråga hur andra upplever det, att registrera vilka mängder de dricker och att söka hjälp.

Har ni några tips till de drabbade?

– Vi vill inte skuldbelägga dem eller lägga på dem ansvar, men att ta ett jobbigt samtal med någon kan löna sig. Sedan tycker jag att man ska bjuda in till alkoholfria umgängen för att motverka alkoholkulturen.

Mer från Accent