Förebyggande

USA-pris till svensk drogmotståndare

Per Johansson är generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS.

DRUGNEWS. Amerikanska John P. McGovern-priset för goda drogförebyggande insatser har tilldelats Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle. Han mottog utmärkelsen vid en bankett i Washington i måndags.

Priset – en medalj och ett tusen dollar – överlämnades av beroendeläkaren Robert DuPont, tidigare nationell drogsamordnare i USA, vid en mottagning på Cosmos Club.

Deltog gjorde även USA:s nuvarande antidrogtsar Gil Kerlikowske och Sven-Olov Carlsson, ordförande för World Federation Against Drugs, Wfad.

Per Johansson, 58 år, Stockholm, har i tre decennier arbetat med narkotikapolitik i socialläkaren Nils Bejerots anda. RNS har drivit på utvecklingen i Sverige från att tidigare haft en tillåtande drogpolitik till en idag restriktiv, balanserad strategi som uppmärksammas runt världen. Att förebygga, tidigt upptäcka och ingripa mot drogmissbruk, och erbjuda de som fastnat vård.

Johansson har även deltagit i preventions-projekt i f.d. Sovjetunionen och i Sydamerika och var med och grundade Wfad 2008 där han sitter i styrelsen.

Han uppger för Drugnews att han ser priset som en uppskattning om att det svenska exemplet kan inspirera andra länder. I sitt tacktal sade han att bra idéer kan förändra världen och att Wfad är ett globalt nätverk som har möjlighet att knyta samman människor i kampen mot droger.

Tidigare uppdelades ofta världen, om drogproblem, i fattiga länder där narkotika producerades och rika länder där den konsumerades.

– Men numer finns inte ”vi” och ”dom”. Det finns bara vi som tillsammans måste finna lösningar tillsammans. Och det är precis det som Wfad försöka göra, sade Per Johansson vid ceremonin.

• John P. McGovern (1921-2007) var en framgångsrik allergiläkare som grundade en forskningsstiftelse i Houston, Texas, och det aktuella priset.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent