Tanzania

Tanzania mobiliserar mot alkohol och andra droger

Från och med mars i år är det förbjudet att sälja sprit i portionsförpackningar i Tanzania. Samtidigt har den tanzaniska regeringen deklarerat krig mot det ökande droginflödet. För IOGT-NTO i Tanzania innebär detta arbete för att driva de nya lagarna i rätt riktning.

Ganska abrupt beslutade Tanzanias regering att det från och med mars i år är förbjudet att sälja portionsförpackad starksprit. Därmed sällar sig Tanzania till övriga länder i Afrika, som också har förbjudit försäljning av sprit i denna form.

– Det är förstås positivt att regeringen har tagit beslutet att förbjuda portionsförpackningarna. Men tyvärr spelar det i händerna på alkoholindustrin som nu kommer att kunna öka sin försäljning av sprit på flaska, säger Johan Sundqvist, regionchef i Östafrika.

Parallellt med den nya lagstiftningen kring sprit i portionsförpackningar har regeringen i Tanzania även deklarerat krig mot tyngre droger som på senare tid har flödat in i landet – och man tar gärna ”hårda tag”. För att komma tillrätta med problemen plockar man nu in brukarna, för att via dem försöka få tag i dem som befinner högre upp i försäljningshierarkin.

– Det som i själva verket händer är att man kastar in brukarna i fängelse och även tar in regimkritiker, men då handlar det ju även om andra saker. Men i grunden finns det en vilja att ta tag i problemen och det är bra, säger Johan Sundqvist och tillägger:

– Nu jobbar vi på IOGT-NTO i Östafrika aktivt för att möta upp de nya lagarna och hjälpa till så att utvecklingen går i rätt riktning.

Mer från Accent