utmärkelser

Söderhamn prisar IOGT-NTO-eldsjäl

IOGT-NTO-eldsjälen Pär Forsström, 47, prisas av Söderhamns kommun för sitt engagemang för unga. ”Jag är jätteglad över det här. Det är många som hör av sig och gratulerar”, säger han.

Pär Forsström jobbar som elevkonsulent i en skola. Han är dessutom kassör i både IOGT-NTO och UNF i Söderhamn, samt Junis-ledare.

–Jag kan inte säga exakt hur många timmar per vecka jag lägger på mitt engagemang, men det handlar om ganska mycket av min fritid, säger Pär Forsström.

Och engagemanget har inte gått obemärkt förbi. Pär Forsström har nu utsetts till höstens söderhamnare, ”för sitt stora engagemang för barn, ungdomar och föräldrar i Söderhamns kommun. Han är en person som är mycket omtyckt och uppskattad för sitt arbete inom IOGT-NTO, Junis och UNF”. Under årets sista kommunfullmäktigemöte fick han ta emot blommor och diplom.

– Jag fick veta om att jag skulle få priset för en månad sedan, men jag var tvungen att hålla det hemligt tills jag fick det.

Pär Forsström har varit aktiv i IOGT-NTO-rörelsen ända sedan gymnasietiden.

– En tjej i min klass var medlem och hon tyckte att jag och mina kompisar skulle bli medlemmar – och det blev vi.

Tiden i IOGT-NTO-rörelsen har inte bara inneburit givande för Pär Forsström – han anser sig även ha fått ut väldigt mycket själv.

– Jag får träffa människor i olika åldrar och med olika erfarenheter, och jag har lärt mig mycket genom samtal med de här människorna. Jag har även fått lära mig mycket om alkoholpolitik, föreningsverksamhet och demokrati. Det betyder jättemycket för mig att vara med i IOGT-NTO-rörelsen.

Pär Forsström planerar att fortsätta vara aktiv ända tills det är dags att lägga sig i graven.

– Jag hoppas verkligen att det blir så.

I prismotiveringen står det även att Pär Forsström är ”en kompis och medmänniska som alltid finns där, och en god lyssnare som får de unga att känna sig sedda och bekräftade. Han engagerar sig som elevstödjare och han är en fantastisk förebild för barn och unga i Söderhamn”.

– Det har varit mycket ståhej under veckan. Folk ringer och sms:ar och mejlar – alla jag känner säger något om det. Det känns jättebra.

Elin Lundgren, IOGT-NTO-medlem och riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har haft mycket med Pär Forsström att göra och tycker att det är helt rätt att han prisas för sina insatser.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Han har levererat mycket verksamhet för kommunens ungdom under väldigt många år. Och inte bara för ungdomar – han har betytt väldigt mycket för väldigt många. Hans engagemang är genuint, säger hon.

Pär Forsström har även betytt mycket som förebild för Elin Lundgren personligen.

– Han har visat hur man är en bra ledare, och hur man lyfter fram andra än sig själv.

Elin Lundgren anser att det är positivt att kommunen prisar någon utanför sportens värld.

– När städer uppmärksammar någon handlar det nästan alltid om idrott. Det är kul
att man uppmärksammar något som går utanför normen, säger hon.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer