Foto: Casper Hedberg

”Allt går om man bara tänker lite annorlunda”

Corona eller ej, även hemlösa måste äta. Diakonen och IOGT-NTO-medlemmen Anette Kyhlström är en av krafterna som ser till att mat serveras.

Att vara hemlös är svårare än vanligt i corona-tider. När Stadsmissionen stängde ner en verksamhet i Stockholm blev många av med möjligheten att få mat. Men alla stängde inte ner.

– Vi tänker inte stänga. Alla som behöver måste ju få äta. I ideell sektor jobbar vi på som sjutton. Det gäller bara att tänka om. Vi får servera maten i lunchlådor utomhus istället för vid borden. Jag tror att Stadsmissionen har öppnat igen och även Frälsningsarmén har öppet, säger Anette Kyhlström, diakon från Hela människan i Stockholm och medlem i IOGT-NTO.

Hon är engagerad i I gemenskap, ett samarbete mellan Ny gemenskap, Hela människan i Stockholms län, flera församlingar och organisationer samt Adolf Fredriks skola, som turas om att vara värdar för bland annat Lunch i gemenskap enligt ett rullande schema. 

Måndag till fredag serverar de frukost, som nu ersätts med frukostpaket man får ta med sig. 

– Vårt största problem är inte hur man ska få ut maten utan att vi inte kan släppa in gästerna för att gå på toaletten och tvätta händerna, säger hon.

Offentliga toaletter kostar pengar och har varit stängda nattetid.

– Det kostar även om du bara ska tvätta händerna. Våra besökare har inga pengar. Vi har pratat med socialborgarrådet, Jan Jönsson, om det och han har lovat att undersöka om det går att lösa, säger hon.

Och i torsdags kväll fattade staden beslutet att hålla toaletterna öppna nattetid.

– De kostar fortfarande pengar, men är i alla fall öppna, säger hon.

I vissa av lokalerna som I gemenskap har för servering kan fortfarande upp till 10 personer få vistas samtidigt.

– Då får man prioritera dem som har svårt att stå.

Lunch i gemenskap föddes ur arrangemanget Jul i gemenskap, som arrangerats i 13 år.

– Vi fick ett överskott ett år och undrade om vi verkligen skulle spara det till året efter. Vi kom fram till att det var bättre att använda pengarna till luncher på helgerna då många ställen har stängt.

Fler ändringar än bara utomhusserveringen har behövts.

– Vi är alltid noga med hygienen, men nu får vi vara ännu noggrannare. Och så ser vi till att besökarna inte står för nära varandra i kön. Många av våra volontärer är över 70 och hör till riskgruppen så vi raggade upp yngre volontärer. Allt går om man bara tänker lite annorlunda.

Anette Kyhlström är också engagerad i kören Gatans röster.

– Vi fick ställa in körövningen den här veckan. Vi får se om vi kan hitta någon lösning för kören också, säger hon.

Som bäst pågår nu planeringen av Påsk i gemenskap, som firats långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk de senaste sex–sju åren. 

– Vi kommer förmodligen inte att kunna vara inomhus, men matlådor ska vi i alla fall dela ut. Det har vi bestämt.

Hon oroar sig för att det ska komma nya rekommendationer om att man inte får samlas fler än tio personer.

– Men då får vi vara fler volontärer och dela upp oss på olika stationer. Det är ett pyssel att fundera ut lösningar på allt, säger Anette Kyhlström. 

Mer från Accent