CAN

Håkan Leifman slutar som chef för CAN

CAN:s direktör Håkan Leifman har meddelat att han avgår efter sju år på posten. Vad han ska göra i stället avslöjar han inte, men han kommer att vara kvar inom alkohol- och narkotikaområdet.

Håkan Leifman har varit direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i sju år. Nu meddelar han att han lämnar uppdraget.

– Jag har gjort mitt här. Vi har genomfört stora förändringar under de här sju åren. I nästa steg krävs att hitta former för att förvalta det vi har utvecklat. För det är inte jag rätt person. Jag är nog lite mer av en entreprenör, säger han.

Vad han ska göra när han slutar vill han inte säga.

– Jag har massor av olika idéer och kommer att jobba med olika projekt inom området. Mer kan jag inte säga just nu, säger han.

Jobbet på CAN har varit både roligt och krävande.

– Det som har varit roligast är att jag fått träffa så många olika människor runt om i landet: länsombud, medlemsorganisationer och andra som jobbar med frågan. Samtidigt är det ett ganska tungt jobb att leda en organisation med så olika verksamheter.

Något nytt chefsjobb blir det i alla fall inte just nu.

– Jag har varit chef i 12–13 år nu. Det kräver energi att motivera och stötta medarbetare. Nu vill jag vara min egen chef, säger han.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?

– När det står ”enligt CAN är det så här eller så här”, då blir jag stolt. Stolt över att det vi säger har betydelse. Att vi fått ordning på alla siffror, och kommit förbi åren då vi bara levererar siffror. Nu analyserar vi materialet mer och försöker förklara utfallet. Vi har blivit ett kompetenscentrum på riktigt, säger han.

Det har varit lärorika år.

– Man lär sig nya saker på alla arbetsplatser, men det jag lärt mig här är att det går att förändra om man har vilja och goda medarbetare. Men också att det är krävande att arbeta i en organisation som är så lös i strukturen. Det ger visserligen större frihet, men i landstinget och på departementet, där jag jobbat tidigare, har det funnits en överbyggnad. Här måste vi bygga det själva. Samtidigt är det viktigt att vi inte halkar efter utan hänger med och moderniserar oss. Det tar kraft, säger han.

Någon gång i början av nästa år hoppas Håkan Leifman att en efterträdare kommer på plats så han kan sluta.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer