Trafik

Framtidens alkolås utvecklas i Sverige

Istället för att blåsa i ett alkolås behöver framtidens bilförare bara sätta sig i bilen. Sensorer känner av om föraren druckit.

Förra året omkom 223 personer i trafiken i Sverige. Mer än var femte dödsfall var alkohol- eller drogrelaterat. Det skriver Dagens nyheter, som besökt det svenska företaget Sensair som utverkar sensorerna.

Utvecklingen görs med stöd av Autoliv och det amerikanska forskningsprojektet Driver Alcohol Detection System for Safety, DADSS.

Sensorerna, som är placerade i förardörren respektive i rattstången, använder infrarött ljus som kräver en betydligt mindre mängd alkohol i luften för att ge utslag. Det gör att resultatet levereras snabbare än med ett vanligt alkolås. Med den nya tekniken kan alkoholhalten också mätas kontinuerligt under färd.

Senseair hoppas att biltillverkare framöver ska utrusta sina bilar med sensorerna som standard.

– Vi har ju nollvisionen i Sverige och vi tror att det här kan hjälpa mycket för att nå dess mål, en stor del av de trafikrelaterade dödsfallen beror på alkohol, säger Jonas Ljungblad, från Sensair, till DN.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer