Fotboll

Fotbollsklubbar i alkoholprojekt

De allsvenska fotbollsklubbarna i Stockholm inleder ett arbete för att minska alkoholrelaterade problem vid matcherna.

De allsvenska fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby inleder samarbete med IQ och STAD – som gjort promillemätningar på läktarna – för att minska alkoholrelaterade problem i samband med matcherna.

– Ingen gynnas av bråk och fylla i samband med allsvenska fotbollsmatcher. Om vi i Djurgården, tillsammans med AIK, Hammarby, STAD och IQ kan bidra till att skapa en tryggare miljö, minska fylla och bråk i samband med våra matcher så gör vi såklart det, säger Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll, i en kommentar.

Under det gångna året har forskare på STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) i en studie låtit över 4 000 besökare på allsvenska fotbollsmatcher blåsa i en alkoholmätare. Resultatet analyseras nu och kartläggningen redovisas till våren.  Men redan nu flaggar klubbarna och organisationerna för att lärdomar ska dras för att arbeta för större trygghet kring matcher och försöka minska promillenivån på läktare.

– Alkohol gör att spärrar släpps och det bidrar till att skapa otrygghet. Vi vill bidra till positiva upplevelser dem som besöker matcher, även för familjer och barn, säger Magnus Jägerskog, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, som vill ändra attityder till alkohol, till Drugnews.  I april ska resultatet av ”blåsstudien” vara klar och metoder tas fram. Tanken är att lärdomar från samarbetsprojektet på längre sikt även ska kunna användas av andra klubbar och idrotter i landet.

Mer från Accent