Förebygg

Förebyggare hyllas av CAN

Vid årets upplaga av konferensen Förebygg.nu delades priser ut för Årets förebyggare, Årets förebyggande kommun och CAN:s drogforskningspris.

Årets förebyggande kommun är Norrtälje, som sedan några år tillbaka inrättat en trygghetsavdelning där tio kommunanställda jobbar tillsammans på kommunledningskontoret. På detta sätt har man nu kunnat samordna frågor kring föräldrastöd, ANDT och psykisk hälsa, frågor som tidigare hade kunnat falla på flera olika samhällsfunktioner.

Marita Bertilsson, trygghetschef på Norrtälje kommun tog stolt emot priset under den pågående konferensen Förebygg.nu på Folkets hus i Göteborg.
– Vi vill tacka CAN som uppmuntrar oss kommuner att jobba med de här frågorna, sa hon under sitt tacktal.

Hon säger att Norrtälje nu är en av Sveriges tryggaste kommuner.
– Tidigare visade våra mätningar att 20 procent av föräldrarna köpte ut alkohol till sina barn, i dag är den siffran nere på noll, säger Martina Bertilsson.

Martina Berilsson, trygghetschef på Norrtälje kommun. Foto: Jens Wingren

Staffan Hübinette från IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare utsågs till Årets förebyggare för att genom sitt mångåriga engagemang ha bidragit med nya perspektiv i det förebyggande arbetet.
– Det är jätteroligt. Jag hade inte förväntat mig detta, säger Staffan Hübinette.

CAN:s drogforskningspris tillfaller i år Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet. I sitt tacktal talade han om att hans forskningsfält inte alltid varit lättjobbat.
– I dag finns en samsyn och det är nu arbetet verkligen börjar med att omsätta det vi kommit fram till i en avidensbaserad vård. Det är en utmaning som vi måste ta oss an tillsammans.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent