Förebyggande

Fler nykterhetskontroller på vägarna

I dag börjar trafiknykterhetsveckan. Räkna med fler poliser utrustade med promillemätare ute på vägarna. Samtidigt genomför NTF och Vägverket förebyggande insatser.

Trafiknykterhetsveckan är ett samarbete mellan Polisen, Vägverket och NTF. Målet är att minska effekterna av det stundande luciafirandet och att undvika att folk kör med alkohol i kroppen i samband med de många julborden.

– Under luciahelgen kommer många ungdomar att dricka för första gången, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande. Polisen skärper därför sina insatser under hela veckan. Vi gör kontroller där vi vet att många rattfyllerister kör. Vi vill också minska ungdomars drickande genom att hälla ut deras alkohol när de vistas på allmän plats och kontakta deras föräldrar. Inte bara polisen utan alla har ett ansvar att göra luciafirandet till en positiv upplevelse.

Vägverket samarbetar under helgen med SF för att kunna erbjuda attraktiva filmkvällar som ett alternativ till det traditionella luciafirandet. På 19 biografer runt om i landet kommer man att visa film från midnatt till klockan sex på morgonen.

– Vi vill vara närvarande där ungdomarna finns och föra en dialog om att inte blanda ihop alkohol och bilkörning, säger Vägverkets generaldirektör Lena Erixon.

NTF väljer att i stället gå ut på krogen.

– Vi har beslutat om ett samarbete med drygt 150 krogar över hela landet, säger Jan Sandberg, NTFs vd. Krogarna ger oss utrymme för affischer, bordsryttare och glasunderlägg med mera. Budskapen kommer från arbetet med Don´t Drink and Drive. Vi får en bra möjlighet att kommunicera med gästerna, om riskerna att köra bil i samband med alkoholförtäring.

Pierre Andersson

Mer från Accent