alkoholfritt

Alkoholfria signaturdrinkar i Fotografiskas bar

Den 30 januari öppnar baren på Fotografiska Muséet i Stockholm sitt nya koncept – alkoholfria signaturdrinkar baserade på årstidernas råvaror. Den som vill ha en starkare drink får köpa till alkoholen.

Idén till de alkoholfria signaturdrinkarna kläcktes av huskocken och matkreatören Paul Svensson. Han ville att även baren skulle genomsyras av samma tänk som restaurangen: grönsaker och frukt i fokus och proteinet som extra tillbehör för den som önskar.

– Han kontaktade mig och bad mig, tillsammans med vårt barteam, att ta fram alkoholfria drinkar baserade på frukt och grönsaker. Tanken är att de utgör basen och ska vara goda och stå för sig själva. Om någon vill ha alkohol i sin drink får den personen addera det. Precis som man kan addera lite protein till våra gröna måltider, säger Fotografiskas bar-kreatör Richard Man och tillägger att alla råvaror är ekologiska. Så lite spill som möjligt är devisen och en del av glasen man använder är återvunna.

Han berättar att baren kommer att servera åtta signaturdrinkar med ”vuxen” smak. Det innebär genomarbetade smaker som når långt bortom juice och läsk. Han tycker att det har varit en spännande och rolig utmaning.

– I vanliga fall utgår man ju från alkoholen och ”bygger” drinken utifrån den. Här har vi gjort tvärtom och låtit de andra smakerna ta plats. Jag tycker att vi har lyckats bra. En av våra drinkar består av pressad vintermorot, rostad kokos, citron, apelsinblomvatten och alkoholfritt vin som har fått koka med olika kryddor för att skapa en illusion av gin.

Richard Man upplever att medvetenheten kring det vi äter och dricker har ökat. Vi vill ha rena, fräscha och gärna ekologiska produkter och smaker. Och med det kommer också medvetenheten om att alkoholfritt kan vara ett minst lika gott – om inte godare – dryckesalternativ.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer