Så störtar vi alkoholnormen

Den nyktra trenden sprider sig. Alkoholfritt slår nya försäljningsrekord och det är inte bara i storstäderna klubbar som Klubb Sober eller barer som The Brink dyker upp. I veckan kom nyheter om att nyktra klubbar startar i både Umeå och Söderhamn. Och fler lär följa efter. Men fortfarande finns mycket att göra när det gäller att bekämpa alkoholnormen på restauranger, pubar, andra uteställen och, såklart, samhället i stort.

Här är några tips på vad du kan göra för att vara med och störta alkoholnormen:

1. Våga fråga på utestället – Tycker du att utestället har ett mindre bra, eller kanske rentav uselt, utbud, fråga efter alternativ. Finns inga alternativ: Fråga varför. Ju fler som frågar och lägger sig i, desto snabbare kommer utbudet att breddas.

2. Våga fråga i butik – Saknar du ett vettigt alkoholfritt utbud i matbutik eller på Systembolaget – låt dem veta det. Fråga varför de inte tar in just dina favoriter. Ge dem tips på vad du tror skulle kunna funka. Visa dem sajten vuxendricka för inspiration.

3. Sätt press på leverantörerna – Om du varit på resande fot och testat alkoholfria viner i andra länder kanske du stött på några sorter som håller långt högre kvalité än vad du är van vid. Varför finns inte samma schyssta sortiment i Sverige som du kan hitta i många tyska städer? Mejla, ring eller hör av dig till leverantörerna via sociala medier och tala om vad du tycker. De har större känselspröt än vad man kan tro.

4. Recensera på alkoholfria kartan – En recension på alkoholfria kartan kan vara ett utmärkt sätt att öka trycket på uteställen som har ett dåligt utbud. Dessutom funkar det även omvänt. Uteställen som har ett bra utbud kan rosas så att fler hittar dit och dessutom får vi på Accentredaktionen möjlighet att uppmärksamma goda exempel.

5. Sprid alkoholfria kartan – Då vår marknadsföringsbudget är obefintlig behöver vi all hjälp vi kan få för att nå ut med alkoholfria kartan. Vi har tagit fram några annonser som du väldigt gärna får sprida på din egen hemsida, blogg eller liknande. Här är annonserna:

alkoholfri-ad-2-goteborg

alkoholfri-ad-2

Om du behöver hjälp med exempelvis anpassning av källkoden eller att publicera den på din egen hemsida, hör av dig till oss på accent@iogt.se så ska vi göra vårt bästa att guida dig.

Du kan också sprida alkoholfria kartan genom att gå in på alkoholfriakartan.se och dela den till dina vänner via Facebook eller Twitter.

Känns kampen hopplös? Ta det lugnt, det är inte hopplöst. Gör gärna ett tankeexperiment och ställ dig själv, eller en klok vän, frågan: Hur var det för fem år sedan? Tio år sedan? Hade alkoholnormen samma fasta grepp om dryckestillvaron? Vilka nyktra nattklubbar fanns då?

Och så kan du tänka på följande exempel: För cirka 20 år sedan fanns väldigt få miljömärkta (rättvisemärkta ska vi inte ens prata om…) produkter ute hos de stora butikskedjorna. När det gäller rengöringsmedel var utbudet rentav riktigt uselt. Men miljörörelsen kampanjade smart – och satte press på såväl butiksinnehavare som politiker och industri. Efter ett tag kom en strid ström av olika märkningar, några bättre och några sämre, och utbudet av miljövänligare produkter växte.

Idag är det nästan svårare att hitta ett rengöringsmedel som inte är miljömärkt än ett som är det. Den miljöovänliga normen är idag inte totalt uträknad – men helt klart på dekis.

Hur lång tid tar det att besegra alkoholnormen?

Snabbare än vad du tror – när alla drar sitt strå till stacken.

Ha en skön helg.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer